Štát vráti Slovákom peniaze za hypotéky. Získať môžu až 75 % zo sumy

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 19:43 • 2 min
Štát vráti Slovákom peniaze za hypotéky. Získať môžu až 75 % zo sumy

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny upozornilo na svojej facebookovej stránke, že Slováci, ktorí majú refinancovaný úver môžu požiadať o štátny príspevok na zvýšenú splátku úveru aj spätne.

slovakia

left justify in out

Rastúce úrokové sadzby a s nimi spojená zvýšená finančná záťaž domácností podnietili vznik novej štátnej sociálnej dávky. Od 1. januára 2024 môžu obyvatelia Slovenska požiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Tento krok má pomôcť najmä domácnostiam s nižšími príjmami, ktoré by mohli čeliť problémom so splácaním hypotekárnych úverov.

Dobrá správa pre mnohých prišla 1. júna 2024, keď sa možnosť získať túto podporu rozšírila aj na refinancované úvery. To znamená, že o príspevok môžu požiadať aj tí, ktorí použili nový úver na splatenie predchádzajúcich pôžičiek.

Táto nová sociálna dávka predstavuje dôležitý nástroj v boji proti potenciálnym finančným ťažkostiam slovenských domácností. Reaguje na aktuálnu ekonomickú situáciu a poskytuje cielenú pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú.

Oprávneným žiadateľom o príspevok je osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktorej sa mesačná splátka úveru zvýšila po 31. decembri 2022 v dôsledku nárastu úrokovej sadzby.

Zároveň musí byť spotrebiteľom z oprávnenej zmluvy o úvere na bývanie. O príspevok môže požiadať dlžník alebo spoludlžník uvedený v úverovej zmluve. V prípade viacerých oprávnených osôb je dávka priznaná len jednej z nich. 

V prípade, ak chce osoba s refinancovaným úverom požiadať o príspevok spätne od januára 2024, musí žiadosť podať do konca júla. 

"Upozorňujeme žiadateľov, že pri refinancovaných úveroch je možné príspevok poskytnúť spätne od januára 2024 len v prípade, ak si podáte žiadosť najneskôr do 31.07.2024," informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v príspevku ešte začiatkom júla. Ak žiadateľ podá žiadosť po 31. júli, bude možné príspevok poskytnúť len jeden mesiac spätne.

Výpočet príspevku je založený na jednoduchom princípe. Výška príspevku je až 75 % z kladného rozdielu medzi uhradenou mesačnou splátkou za príslušný mesiac a referenčnou splátkou. Maximálna výška príspevku je však obmedzená na 150 eur mesačne.

Tento systém má zabezpečiť, že pomoc bude primeraná skutočnému nárastu nákladov na bývanie, pričom zároveň stanovuje hornú hranicu štátnej podpory. 

Nárok na príspevok sa uplatňuje podaním písomnej žiadosti na tlačive určenom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Žiadateľ následne vypísané a podpísané tlačivo podá na príslušnom úrade, podľa adresy trvalého pobytu. Zároveň je možné podať tlačivo poštou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Foto: infoplus.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies