Štát vyjdú meškajúce pasy poriadne DRAHO: Ľuďom musí vrátiť stovky tisíc eur!

NETKY.SK • 6 August 2024, 11:08 • 2 min
Štát vyjdú meškajúce pasy poriadne DRAHO: Ľuďom musí vrátiť stovky tisíc eur!

BRATISLAVA - Vydávanie pasov meškalo a štát bude musieť siahnuť do kasy. Tisícom Slovákov dokopy vráti stovky tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Keď sa na prelome rokov zistilo, že štát plánuje zvýšiť množstvo poplatkov, ľudia zaplavili klientske centrá. Od apríla sa totiž zvyšovala aj cena cestovných pasov a Slováci chceli využiť možnosť vybaviť si doklady ešte za starú cenu.

Najväčší nápor bol začiatok marca. Druhá vlna prišla už tradične pred letnými dovolenkami. Aj keď v centre, kde sa pasy vyrábajú, pracovali na viac smien a aj cez víkend, zákonom stanovenú lehotu 30 dní nestíhali splniť.

"Bol aj mierny problém s dodávaním čistopisov, nakoľko bývalé vedenie nezazmluvnilo nového dodávateľa. Toto sme vyriešili," povedal hovorca rezortu Matej Neumann.

Tisíce Slovákov mali problém. Nový pas im jednoducho do 30 dní nestihli vydať. Po tomto termíne čakali ešte aj niekoľko týždňov. Ministerstvo vnútra sľubuje, že práve v týchto dňoch už vydá všetky meškajúce pasy. 

"V súčasnosti vydávanie pasov funguje v štandardnom režime. V súčasnosti, keď si občania požiadajú o vydanie cestovného pasu, tak 30-dňová štandardná lehota je dodržaná," dodáva Neumann.

Ak niekto na vydanie pasu čakal viac ako 60 dní, má nárok na odškodné. Celú sumu za vydanie pasu vrátia 21-tisíc ľuďom, čo predstavuje 600-tisíc eur.

"Občan nemusí vypĺňať žiadnu žiadosť o vrátenie správneho poplatku. Pri preberaní pasu ho pracovník vyzve, aby dal svoje údaje a bankový účet a správny poplatok mu bude vrátený," vysvetlil hovorca.

Rezort už pripravuje nové personalizačné centrum, vďaka ktorému sa vydávanie nových dokladov výrazne urýchli. Staré centrum zostane v zálohe a v prípade náporu bude môcť tomu novému pomôcť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: regiony.zoznam.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies