Štátna podpora slovenského obranného priemyslu: Nová plniaca linka na veľkokalibrovú muníciu ako dôkaz záväzku

NETKY.SK • 23 August 2024, 13:07 • 2 min
Štátna podpora slovenského obranného priemyslu: Nová plniaca linka na veľkokalibrovú muníciu ako dôkaz záväzku

NOVÁKY - Minister obrany a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák vyzdvihol, že slovenský výrobca zostal v regióne a investoval slovenskú technológiu.

slovakia

left justify in out

Muničná spoločnosť VOP Nováky spustila plniacu linku na veľkokalibrovú muníciu, ktorá je jedinečná nielen na Slovensku, ale aj v širšom regióne. Investícia do tejto automatizovanej linky presiahla desať miliónov eur.

"Plniaca linka je v tejto modifikácii jedinečná, keďže je automatizovaná. Spôsob plnenia je zabezpečovaný celým systémom, softvérom a hardvérom. Linka dokáže spracovať výbušniny ako tritol a tritol hexogén," povedala v piatok na tlačovej konferencii v Novákoch riaditeľka VOP Nováky Zuzana Helbichová.

V prvej fáze bude linka slúžiť na výrobu 122 mm a 120 mm munície pre tanky a mínomety. "Jedna strela pri tomto type munície je naplnená za 1,5 minúty," doplnila. Linka je schopná ročne spracovať viac ako 100 000 kusov konkrétneho typu munície, pričom kapacita sa zvyšuje pri menších kalibroch.

Zariadenie vyrobila slovenská spoločnosť Konštrukta - Industry, s ktorou VOP Nováky spolupracovala od roku 2022. "Vývoj, návrh a produkt ako taký sú ich prácou, my sme sa podieľali na prispôsobení podľa našich potrieb, kapacity a bezpečnosti, vrátane stavebných úprav priestorov," ozrejmila Helbichová.

Celkové náklady na projekt, vrátane zariadenia, osadenia a stavebných úprav, predstavovali viac ako desať miliónov eur.

Minister obrany a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák vyzdvihol, že slovenský výrobca zostal v regióne a investoval slovenskú technológiu. "Slovenská technológia je veľmi špecifická a jej vývoj nie je jednoduchý," podotkol Kaliňák. Dodal, že štát bude sledovať tento produktový rad v súvislosti s mínometom od spoločnosti ZTS - Špeciál.

Podpredseda vlády pripomenul záväzok vlády podporovať slovenský obranný priemysel. "Naša podpora nie je len heslom, ale reálnym záväzkom. Je veľký záujem o kvalitu slovenských výrobkov v rôznych regiónoch, vrátane strednej Ázie, Ďalekého východu a západných krajín," uzavrel Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies