Štátny tajomník Chovanec navštívil výrobný závod juhokórejskej automobilky: Chceme viac zapájať slovenské firmy a súčasne rozvíjať zahraničné investície na Slovensku

NETKY.SK • 22 Jún 2024, 10:25 • 2 min
Štátny tajomník Chovanec navštívil výrobný závod juhokórejskej automobilky: Chceme viac zapájať slovenské firmy a súčasne rozvíjať zahraničné investície na Slovensku

BRATISLAVA / GBEĽANY - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec dnes absolvoval pracovné rokovanie s prezidentom (CEO) spoločnosti Hyundai Mobis Slovensko v Gbeľanoch Kang Shin Youngom a generálnym manažérom Michalom Lackom. Štátny tajomník zdôraznil, že Slovenská republika má záujem o zintenzívnenie podnikateľskej spolupráce s cieľom podporiť nové projekty.

slovakia

left justify in out

Návšteva výrobného podniku nadviazala na významnú podnikateľskú misiu v Kórejskej republike, počas ktorej sa v máji tohto roka stretol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár za účasti štátneho tajomníka R. Chovanca priamo v Soule s prezidentom juhokórejskej spoločnosti Hyundai Mobis Lee Gyu-sukom.

„Našou úlohou je viac zapájať slovenské firmy, aby sa podieľali na exporte, no zároveň komunikovať so zahraničnými partnermi s cieľom rozvíjať investície a naše vzájomné obchodné vzťahy. V Kórejskej republike sme s prezidentom Hyundai Mobis diskutovali o nových projektoch a rovnako o plánoch vytvorenia kvalitného výskumno-vývojového centra na podporu inovácií, ktoré by v SR podporilo tiež aktivity v akademickej rovine. Som rád za možnosť pokračovať v tejto komunikácii aj priamo v závode v Gbeľanoch,“ priblížil R. Chovanec, ktorý počas prehliadky slovenského podniku ocenil vysokú úroveň automatizácie, robotizácie a celkovej optimalizácie procesov v rámci výrobnej linky.

Hyundai Mobis dodáva podľa štátneho tajomníka až 42 % komponentov pre ďalšiu významnú firmu v regióne, ktorou je Kia Slovensko. Obe spoločnosti pôsobia na Slovensku od roku 2004 a intenzívne prispievajú k zvyšovaniu konkurencieschopnosti domácej ekonomiky. Hyundai Mobis spolupracuje s miestnymi dodávateľmi, univerzitami a výskumnými inštitúciami na podpore inovácií a technologického pokroku. Aktuálne zamestnáva viac ako 2.200 pracovníkov a patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v regióne. „S vedením spoločnosti sme sa rozprávali zároveň o pripravenosti na súčasné výzvy, ako sú napríklad prechod na elektromobilitu či nedostatok pracovnej sily. Teší ma, že firma sa s nimi vyrovnáva veľmi dobre,“ doplnil R. Chovanec.

Podpora exportu je kľúčovou súčasťou hospodárskej politiky Slovenska. Záujmom vlády SR a ministerstva zahraničných vecí je posilnenie aktivít ekonomickej diplomacie. „V meste Ulsan sme v máji otvorili nové slovenské zastúpenie v podobe honorárneho konzulátu a verím, že sa nám v tomto regióne podarí úspešne zapojiť viac slovenských exportérov. Kórejská republika je u nás súčasne najväčším investorom ázijského kontinentu, preto je naším cieľom tiež získať nové juhokórejské investície pre prospech slovenskej ekonomiky,“ uzavrel štátny tajomník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies