Štátny tajomník Eštok: Rada Európy je nenahraditeľnou organizáciou v ochrane našich najdôležitejších hodnôt

NETKY.SK • 22 Jún 2024, 21:08 • 2 min
Štátny tajomník Eštok: Rada Európy je nenahraditeľnou organizáciou v ochrane našich najdôležitejších hodnôt

BRATISLAVA / ŠTRASBURG - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval v piatok 21. júna 2024 s predstaviteľmi Rady Európy v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Pracovnej návšteve dominovalo stretnutie s generálnou tajomníčkou Rady Európy Marijou Pejčinović Burić. Partneri diskutovali o aktuálnych celoeurópskych témach a zhodli sa, že konflikt na Ukrajine, klimatické zmeny, umelá inteligencia, hybridné hrozby, úpadok demokracie čo násilie vo svete potrebujú akútne riešenia. „Rada Európy má počas svojej 75 rokov trvajúcej existencie nezastupiteľné miesto v inštitucionálnej architektúre Európy. Slovensko plne podporuje jej aktivity smerom k Ukrajine s cieľom nastoliť mier, spravodlivosť a pomôcť pri jej povojnovej rekonštrukcii,“ konštatoval štátny tajomník M. Eštok a generálnu tajomníčku M. P. Burić zároveň informoval o konkrétnych krokoch vlády Slovenskej republiky zameraných na pomoc Ukrajine predovšetkým v humanitárnej oblasti, v rámci hospodárskeho rozvoja a energetickej bezpečnosti.

V súvislosti s blížiacim sa koncom mandátu generálnej tajomníčky M. Eštok poďakoval M. P. Burić za výbornú spoluprácu a dosiahnuté výsledky, akým je napríklad vytvorenie Registra škôd ako prvého kroku k vytvoreniu komplexného medzinárodného kompenzačného mechanizmu pre Ukrajinu.

Štátny tajomník M. Eštok s generálnou tajomníčkou Rady Európy M. P. Burić
Štátny tajomník M. Eštok s generálnou tajomníčkou Rady Európy M. P. Burić
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR

Štátny tajomník absolvoval v Štrasburgu taktiež rokovanie s odchádzajúcou predsedníčkou Európskeho súdu pre ľudské práva Siofrou L´Leary a novozvoleným predsedom Markom Bosnjakom, ktorý svoj mandát prevezme v júli tohto roku. M. Eštok vyzdvihol počas stretnutia osobitnú úlohu Európskeho súdu pre ľudské práva ako jedného zo základných pilierov demokracie, ochrany ľudských práv a právneho štátu. Osobitne ocenil, že mandát odchádzajúcej predsedníčky bol úspešne zavŕšený historicky prvým rozhodnutím tohto medzinárodného súdu týkajúcim sa dopadov klimatických zmien na ľudské práva.

Počas návštevy sa M. Eštok stretol zároveň so zástupcom generálnej tajomníčky Rady Európy Bjørnom Bergem. Zdôraznil najmä jeho osobný prínos vo zviditeľňovaní práce tejto kľúčovej organizácie na ochranu ľudských práv v Európe. Štátny tajomník rezortu diplomacie diskutoval v Štrasburgu aj so slovenskými krajanmi pôsobiacimi v inštitúciách Rady Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: The Council of Europe
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies