Štáty Perzského zálivu varujú: Lobujú vo Washingtone proti izraelskému útoku na Irán, aby ochránili svoje ropné zariadenia

NETKY.SK • 11 Október 2024, 09:05 • 2 min
Štáty Perzského zálivu varujú: Lobujú vo Washingtone proti izraelskému útoku na Irán, aby ochránili svoje ropné zariadenia

WASHINGTON - Štáty Perzského zálivu, vrátane Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, naliehavo lobujú vo Washingtone, aby zabránili Izraelu v útoku na iránske ropné zariadenia. Obávajú sa, že odvetné údery Teheránu by mohli zasiahnuť ich vlastnú infraštruktúru, čo by eskalovalo konflikt v regióne. V rámci prevencie tiež odmietajú Izraelu povoliť prelety nad svojím územím.

slovakia

left justify in out

Štáty Perzského zálivu lobujú vo Washingtone, aby Izrael neútočil na iránske ropné zariadenia, pretože sa obávajú, že v prípade eskalácie konfliktu by sa ich vlastné ropné zariadenia mohli dostať pod paľbu zástupcov Teheránu, uviedli pre agentúru Reuters tri zdroje z Perzského zálivu.

Štáty Perzského zálivu vrátane Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kataru v rámci svojich pokusov vyhnúť sa krížovej paľbe tiež odmietajú povoliť Izraelu prelet ponad svoj vzdušný priestor pri akomkoľvek útoku na Irán a oznámili to Washingtonu, uviedli tri zdroje blízke vládnym kruhom.

Izrael prisľúbil, že Irán zaplatí za svoj minulotýždňový raketový útok, zatiaľ čo Teherán vyhlásil, že akákoľvek odveta bude mať za následok rozsiahle ničenie, čo vyvoláva obavy zo širšej vojny v regióne, do ktorej by mohli byť vtiahnuté aj Spojené štáty.

K týmto krokom štátov Perzského zálivu došlo po diplomatickom úsilí nearabského šiitského Iránu presvedčiť svojich sunnitských susedov v Perzskom zálive, aby využili svoj vplyv na Washington v súvislosti s rastúcimi obavami, že Izrael by mohol zaútočiť na iránske zariadenia na ťažbu ropy.

Počas stretnutí tento týždeň Irán varoval Saudskú Arábiu, že nemôže zaručiť bezpečnosť ropných zariadení kráľovstva v Perzskom zálive, ak Izrael dostane akúkoľvek pomoc pri uskutočnení útoku, uviedol pre agentúru Reuters vysokopostavený iránsky predstaviteľ a iránsky diplomat.

Diplomat uviedol, že Teherán vyslal Rijádu jasný signál, že jeho spojenci v krajinách, ako je Irak alebo Jemen, by mohli reagovať, ak by došlo k akejkoľvek regionálnej podpore Izraela proti Iránu.

Potenciálny izraelský úder bol v stredu hlavnou témou rozhovorov medzi saudskoarabským faktickým vládcom, korunným princom Mohammedom bin Salmánom, a iránskym ministrom zahraničných vecí Abbásom Arakčí, ktorý bol na turné po Perzskom zálive s cieľom získať podporu, uviedli zdroje z Perzského zálivu a Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Times Of Israel, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies