Stoltenberg: NATO si objednalo rakety Stinger v hodnote 700 mil. USD

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 09:17 • 2 min
Stoltenberg: NATO si objednalo rakety Stinger v hodnote 700 mil. USD

WASHINGTON - Agentúra Severoatlantickej aliancie pre podporu a obstarávanie (NSPA) v utorok v mene niekoľkých členských štátov NATO zadala zákazku na výrobu protilietadlových rakiet Stinger v hodnote približne 700 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

O nadnárodnom kontrakte informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na zasadnutí lídrov zbrojárskeho priemyslu, ktoré prebieha na okraj summitu NATO vo Washingtone. Zákazka je podľa AP jedným z mnohých krokov, ktoré Aliancia na summite presadzuje s cieľom dosiahnuť, aby každá členská krajina zvýšila svoje vlastné kapacity na výrobu zbraní.

Rakety Stinger sú jedny z prvých zbraní, ktoré Spojené štáty dodali Ukrajine po spustení ruskej invázie na jar 2022. Tieto prenosné obranné systémy typu zem-vzduch môžu niesť vojaci alebo môžu byť pripevnené na vozidlo. Používajú sa na obranu proti lietadlám na krátku vzdialenosť.

Jednou z hlavných tém washingtonského summitu je práve podpora Ukrajiny, ktorá sa už vyše dvoch rokov bráni voči ruskej agresii. Stretnutie na najvyššej úrovni hláv štátov a vlád sa uskutočňuje pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO. Summit hostí americký prezident Joe Biden a okrem iných sa na ňom zúčastňujú aj ukrajinský či juhokórejský prezident - Volodymyr Zelenskyj a Jun Sok-jol.

Ilustračná foto - príslušníci americkej armády využívajú protilietadlové rakety Stinger
Ilustračná foto - príslušníci americkej armády využívajú protilietadlové rakety Stinger
Zdroj: The War Zone

Dva nemenované zdroje z Aliancie citované agentúrou AP uviedli, že časť rokovaní na summite sa zameriava na to, aby sa každý členský štát zaviazal predložiť v priebehu nasledujúceho roka plány týkajúce sa spôsobu, akým chce zvýšiť produkciu svojho obranného priemyslu.

"Na summite spojenci podpíšu záväzok, ktorý má pomôcť nášmu obrannému priemyslu v Európe a Severnej Amerike, aby bol silnejší, inovatívnejší a schopný vyrábať vo veľkom," uviedol Stoltenberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters / AP, Foto: NATO
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies