Streľba na strednej škole v americkej Georgii si vyžiadala 4 mŕtvych a 9 zranených

NETKY.SK • 5 September 2024, 12:35 • 2 min
Streľba na strednej škole v americkej Georgii si vyžiadala 4 mŕtvych a 9 zranených

NEW YORK - Pri streľbe v areáli strednej školy v americkom štáte Georgia zahynuli v stredu štyria ľudia a deväť bolo zranených, informovali miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Štyria mŕtvi sú dvaja študenti a dvaja učitelia strednej školy Apalachee v okrese Barrow v Georgii, približne 70 km severne od Atlanty, najväčšieho mesta štátu Georgia. 

Strelec bol identifikovaný ako 14-ročný Colt Gray, študent strednej školy, uviedol v stredu popoludní na brífingu riaditeľ Georgijského úradu pre vyšetrovanie (GBI) Chris Hosey.

Gray začal strieľať na strednej škole krátko pred 10:30. Hneď ako ho konfrontoval školský policajt, vzdal sa polícii, uviedol Hosey. Po streľbe boli do školy vyslané viaceré orgány činné v trestnom konaní a záchranári.

Strelec bude obvinený z vraždy a bude súdený ako dospelý, povedal Hosey.

Šerif okresu Barrow Jud Smith uviedol, že si nie je vedomý žiadneho spojenia medzi podozrivým strelcom a obeťami. Hosey uviedol, že súčasťou vyšetrovania je preskúmanie všetkých aspektov strelca, jeho spojenia v škole.

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní pracujú na mieste streľby na strednej škole Apalachee High School v meste Winder v americkom štáte Georgia 4. septembra 2024.
Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní pracujú na mieste streľby na strednej škole Apalachee High School v meste Winder v americkom štáte Georgia 4. septembra 2024.
Zdroj: Reuters / Elijah Nouvelage

Ďalších deväť ľudí zranených pri streľbe bolo prevezených do nemocníc, uviedol Hosey. Okrem pacientov so strelnými zraneniami bolo päť ľudí hospitalizovaných s príznakmi panického záchvatu, uviedol hovorca nemocnice.

Po streľbe bola škola prísne uzavretá. Podľa Dallasa LeDuffa, okresného superintendenta, budú školy v okrese Barrow do konca týždňa zatvorené.

Smrtiaca streľba na škole prinútila úradníkov posilniť hliadky v okolí školských areálov v Atlante.

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že smúti nad smrťou tých, ktorých životy vyhasli v dôsledku "nezmyselného násilia páchaného strelnými zbraňami""To, čo malo byť radostným obdobím návratu do školy v meste Winder v Georgii, sa teraz zmenilo na ďalšiu hroznú pripomienku toho, ako násilie páchané strelnými zbraňami naďalej rozdeľuje naše komunity," povedal.

Prezident vyzval zákonodarcov, aby zakázali útočné zbrane a veľkokapacitné zásobníky, vyžadovali bezpečné skladovanie strelných zbraní, zaviedli všeobecné kontroly minulosti a zrušili imunitu výrobcov zbraní.

Podľa archívu o násilí páchanom strelnými zbraňami, ktorý definuje masovú streľbu ako incident, pri ktorom sú zastrelené alebo zabité štyri alebo viac obetí, sa v Spojených štátoch v roku 2024 odohralo už viac ako 380 masových strelieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: WXIA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies