Stres môže zvýšiť váš biologický vek: Má podiel na starnutí aj pokožke, takto to môžete zvrátiť

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 15:00 • 2 min
Stres môže zvýšiť váš biologický vek: Má podiel na starnutí aj pokožke, takto to môžete zvrátiť

Ak ste neustále v stave stresu, potom budú vaše hladiny tohto steroidného hormónu v krvi vysoké, čo je zlá správa pre vašu pokožku, pretože kortizol môže degradovať kolagén, dokonca ovplyvňuje, ako vaše telo produkuje tento proteín. To znamená, že po čase by vaša pokožka mohla začať strácať svoju elasticitu a stať sa náchylnejšou na predčasné starnutie, najmä pokiaľ ide o tvorbu jemných liniek a vrások.

slovakia

left justify in out

Proces starnutia pokožky zahŕňa postupnú zmenu, ktorá sa zvyčajne začína v ranej dospelosti a je výsledkom nahromadenia molekulárneho a bunkového poškodenia v priebehu času. Stresová  teória starnutia , známa aj ako hormonálna teória, naznačuje, že stres alebo stresujúce prostredie môže narušiť normálnu bunkovú funkciu a spôsobiť poškodenie buniek, čo vedie k systémovej dysfunkcii a starnutiu.

Keď sme fyzicky alebo emocionálne utrápení, naše telo uvoľňuje stresové hormóny , ako je kortizol a adrenalín. Tieto stresové hormóny môžu byť nápomocné pri poskytovaní krátkodobej energie a sústredenia, aby sme mohli vhodne riešiť stresovú situáciu.

Účinky stresu na pokožku

Zápal existujúcich kožných ochorení: Stres spúšťa uvoľňovanie kortizolu, katecholamínov a neuropeptidov v tele, čo môže viesť k vzplanutiu alebo zhoršeniu kožných ochorení, ako je psoriáza, ekzém, rosacea a akné. Stres môže tiež spôsobiť suché, odlupujúce sa škvrny alebo začervenanie. Stres môže spôsobiť, že mazové žľazy budú produkovať viac mazu, čo môže zhoršiť akné u ľudí, ktorí sú náchylní na prepuknutie. Okrem toho, keďže stres môže spomaliť hojenie rán, sťažuje hojenie jaziev po akné.

Chronický stres  môže spôsobiť rýchlejšie starnutie zvýšením biologického veku, čo môže viesť k zdravotným problémom okrem kozmetických problémov s pokožkou. Niektorí vedci však   naznačujú, že biologický vek môže opäť klesnúť, keď stresor ustúpi.

Všimli ste si, že jemná pokožka okolo vašich očí je tmavšia a matnejšia? Vrecovité oči sa môžu stať bežnejšími, keď starneme z mnohých dôvodov, ale stres môže zohrávať úlohu pri zhoršovaní tohto procesu. Keď zažijete stres, spustí to vaše reflexy „bojuj alebo uteč“ a jedným z vedľajších účinkov je, že sa vám rozšíria krvné cievy. Ak sa to deje pravidelne, môže to poškodiť krehké kapiláry pod očami, čo spôsobí presakovanie krvi do okolitých tkanív, vďaka čomu bude oblasť vyzerať tmavšia a nafúknutejšia. Musíte tiež vziať do úvahy, že stres môže prerušiť váš spánok, čo môže mať množstvo vplyvov, najmä pokiaľ ide o tento problém!

Vrásky na tvári
Vrásky na tvári
Zdroj: foto: pexels.com

Tvorba vrások je rýchlejšia

Bolo vám niekedy povedané, že na zamračenie je potrebné viac svalov ako na úsmev? Tento idióm nie je úplne nepresný, pretože zamračenie môže spôsobiť napnutie svalov okolo úst, čo môže časom spôsobiť vrásky. Stres však môže mať väčší vplyv, pokiaľ ide o dôležitejší faktor, ktorý treba zvážiť pri premýšľaní o predčasnom starnutí – oxidačný stres!

Oxidačný stres nastáva, keď molekuly voľných radikálov (ktoré sa tvoria, keď vaše telo spracováva kyslík) začnú poškodzovať zdravé bunky. Keď sa toto poškodenie stane príliš veľkým, môžete zažiť oxidačný stres, ktorý zhoršuje proces starnutia tým, že ovplyvňuje prirodzený tón vašej pokožky a rozkladá kľúčové štrukturálne proteíny, ako je kolagén. Stres to urýchľuje, pretože keď zažívate emocionálny stres, hormóny uvoľnené počas tejto reakcie môžu spôsobiť množenie voľných radikálov. 

Dobrá vec na oxidačnom strese je, že existuje jednoduché riešenie – antioxidanty! Tieto živiny pomáhajú loviť molekuly voľných radikálov vo vašom tele, bránia im v poškodzovaní zdravých kožných buniek a pomáhajú opraviť akékoľvek poškodenie. Najlepšie je začať s diétou, aby ste zvýšili príjem. Myslite na pestrofarebné ovocie, listovú zelenú zeleninu a množstvo bobúľ – goji, čučoriedky a černice si tu naozaj prídu na svoje! 

Stres oslabuje kolagén

Kolagén je absolútne kľúčový, pokiaľ ide o zdravie vašej pokožky, pomáha juudržiavať pružnú a elastickú, čím zabezpečuje mladistvý vzhľad pleti. Bohužiaľ, ako starneme, naša produkcia tohto štrukturálneho proteínu prirodzene klesá. To je dôvod, prečo to posledné, čo chcete, je stres, ktorý vám požiera zásoby tejto životne dôležitej látky. Ako pri väčšine vecí súvisiacich so stresom, aj tu je na vine kortizol. 

Ak ste neustále v stave stresu, potom budú vaše hladiny tohto steroidného hormónu v krvi vysoké, čo je zlá správa pre vašu pokožku, pretože kortizol môže degradovať kolagén, dokonca ovplyvňuje, ako vaše telo produkuje tento proteín. To znamená, že po čase by vaša pokožka mohla začať strácať svoju elasticitu a stať sa náchylnejšou na predčasné starnutie, najmä pokiaľ ide o tvorbu jemných liniek a vrások.

Pokiaľ ide o zvýšenie produkcie kolagénu, opäť môže hrať veľkú úlohu to, čo jete. Dôležitý je tu najmä vitamín C. Táto multitalentovaná živina je nevyhnutná pre podporu kolagénu, ale nanešťastie môže byť často vyplavená z vášho tela výberom stravy, ako je pitie kofeínových nápojov alebo škodlivé návyky, ako je fajčenie. 

Starostlivosť o pokožku
Starostlivosť o pokožku
Zdroj: foto: pexels.com

Vplyv na rast vlasov

Keď zažívate stres, vaše telo sa zameriava na produkciu ďalších hormónov, ako je kortizol. To zase môže ovplyvniť ďalšie hormóny v tele, ktoré potom môžu mať negatívny vplyv na vaše vlasy. Napríklad v prípade telogénneho effluvia môže stres povzbudiť vaše vlasové folikuly, aby vstúpili do pokojovej fázy, čím sa zastaví rast vlasov, čo vedie k redším vlasom alebo dokonca k ich vypadávaniu.

Správna starostlivosť o vlasy je kľúčová, no, žiaľ, v dnešnej dobe väčšina z nás vystavuje svoje vlasy škodlivým vplyvom, akými sú tepelné teplo (žehličky, natáčky atď.), alebo im nevenujeme náležitú starostlivosť pri umývaní či sušení. Ak vám rast vlasov bráni aj stres, môže to byť recept na katastrofu, a preto by som sa pokúsil vynaložiť čo najviac úsilia na výživu vašich vlasov. 

Starostlivosť o vlasy
Starostlivosť o vlasy
Zdroj: foto: pexels.com

Zápaly a chute na nezdravé jedlá

Zápal je základom mnohých kožných ochorení, ako sú ekzémy a akné, čo v konečnom dôsledku spôsobuje podráždenie, opuch, svrbenie a množstvo poškodenia kožných buniek. Bohužiaľ, ak ste uprostred záchvatu stresu, vaše telo bude plávať so zápalovými chemikáliami, ktoré budú mať určite dôsledky pre vašu pokožku.

Stres nezaplavuje váš systém iba zápalovými chemikáliami, ale môže tiež podnecovať zápal rôznymi spôsobmi – môže brániť vášmu spánku a spôsobiť, že budete náchylnejší na nezdravé chute na jedlo, čo nevyhnutne spôsobí ste zraniteľnejší voči symptómom. Preto je dôležité mať na zreteli aj tieto sekundárne prvky – dbajte na to, aby ste každú noc mali dostatok spánku a rozpoznali, kedy začínate siahať po alternatívach nezdravého jedla.

Sebakontrola a emocionálna odolnosť

Aj keď si stres určite vyberie daň na našom tele, výskum ukázal, že naša schopnosť regulovať svoje emócie a vykonávať sebakontrolu hrá kľúčovú úlohu pri zmierňovaní negatívnych účinkov stresu na starnutie. Jedinci s vyššou úrovňou emocionálnej odolnosti a sebakontroly majú tendenciu starnúť elegantnejšie a zažívať lepšie celkové zdravotné výsledky. Efektívnym zvládaním stresu a osvojením si zdravých mechanizmov zvládania môžeme potenciálne spomaliť proces starnutia a zlepšiť našu pohodu.

Keď prežívame stres, naše telo uvoľňuje stresové hormóny ako kortizol a adrenalín. Tieto hormóny sú navrhnuté tak, aby nám pomohli vyrovnať sa s bezprostrednými hrozbami alebo výzvami zvýšením našej bdelosti a energetickej hladiny. Chronický stres však môže mať za následok nadprodukciu týchto hormónov, čo môže mať škodlivé účinky na naše zdravie. Dlhodobé vystavenie vysokým hladinám kortizolu je napríklad spojené so zvýšeným zápalom, zhoršenou imunitou a zrýchleným starnutím.

Zdravý životný štýl je kľúčom k zníženiu vplyvu stresu na starnutie. To zahŕňa vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a chudé bielkoviny. Vyhýbanie sa nadmernej konzumácii alkoholu a odvykanie od fajčenia sú tiež dôležité kroky na udržanie optimálneho zdravia. Dostatok spánku je navyše kľúčový, pretože umožňuje nášmu telu starnúť pomalšie a byť fit, čím sa znížia negatívne účinky stresu na našu celkovú pohodu.

Ukázalo sa, že praktiky všímavosti, ako je meditácia,joga a hlboké dychové cvičenia, majú množstvo výhod pre zníženie stresu a celkovú pohodu. Tieto praktiky pomáhajú upokojiť myseľ, podporujú relaxáciu a zlepšujú našu schopnosť reagovať na stres zdravým a vyváženým spôsobom. 

Relaxačný deň
Relaxačný deň
Zdroj: foto: pexels.com

Môže redukcia stresu zlepšiť pleť?

Zvládanie stresu je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a žiarivej pleti. Vždy, keď sa objaví spúšťač stresu, cvičte niektoré relaxačné techniky, ako sú dychové cvičenia, meditácia alebo vizuálne predstavy. Zmeny v zdravom životnom štýle, ako je chodenie skôr spať a pravidelné cvičenie, môžu tiež pomôcť kontrolovať hladiny kortizolu a poskytnúť pozitívne výhody pre vašu pokožku.

Napokon sa uistite, že sa staráte o svoju pokožku. Okrem pravidelných návštev dermatológa udržiavajte pokožku čistú, používajte opaľovací krém a často ju hydratujte. Niektoré zložky, ktoré môžu pomôcť upokojiť stresovanú pokožku, zahŕňajú vitamín C, kyselinu hyalurónovú a niacínamid.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: stoneoakdermatology.com, achw.edu.au, avogel.co.uk. titulná foto: pexels.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies