Študentom sa najviac oplatí študovať informatiku, ale aj stavebníctvo, strojárstvo a medicínu

NETKY.SK • 25 Január 2024, 10:06 • 2 min
Študentom sa najviac oplatí študovať informatiku, ale aj stavebníctvo, strojárstvo a medicínu

Najväčší záujem na trhu práce je o absolventov z oblasti informačných technológií, stavebníctva, strojárstva, ale aj lekárskych a farmaceutických odborov. Z pohľadu slovenských univerzít majú najväčšiu úspešnosť Ekonomická univerzita a Slovenská technická univerzita v Bratislave. Slabý dopyt je po absolventoch teologických a športových odborov.

slovakia

left justify in out

Informatika je najžiadanejšia

Z hľadiska atraktivity na trhu práce a zároveň aj výšky ponúkaných platov je pre študentov a študentky výhodné študovať odbory z oblasti informačných technológií. Po zamestnancoch a zamestnankyniach v tomto sektore je veľký dopyt, jeden životopis absolventa v IT odbore si pozrie v priemere takmer päť spoločností.

 

„Dáta z Profesia.sk ukazujú, že firmy si spomedzi absolventiek a absolventov v databáze najčastejšie otvárajú životopisy tých, ktorí vyštudovali odbory, okrem informatiky, v oblasti stavebníctva a strojárstva,“ vysvetľuje hovorkyňa pracovného portálu Ľubica Melcerová. Dodáva, že, naopak, najmenší záujem majú zamestnávatelia o absolventov a absolventky teologických a športových odborov.

 

Podľa tlačového oddelenia Ministerstva školstva SR z údajov, ktoré má k dispozícii, vyplýva, že medzi najviac atraktívne smery z pohľadu výsledkov na trhu práce patria lekárske a farmaceutické odbory a technické odbory. „Absolventi týchto odborov zarábali v posledných rokoch v priemere najviac,“ informuje rezort školstva.

Skóre študijných odborov podľa záujmu firiem o absolventov
Skóre študijných odborov podľa záujmu firiem o absolventov
Zdroj: FinReport / Profesia.sk

Nedostatkové profesie sú najmä v zdravotníctve

V roku 2023 bolo na Profesia.sk uverejnených najviac inzerátov na pozíciu predavač, nasledujú operátor výroby, administratívny pracovník či pokladník. „Hovoríme však o pozíciách, ktoré často vyžadujú len stredoškolské vzdelanie,“ spresňuje výsledky z dát Ľ. Melcerová.

 

Z hľadiska profesií, kde je nutné vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, bol vlani najväčší dopyt po učiteľoch, lekároch a farmaceutoch. Mnohé pozície v zdravotníctve sú totiž zaradené medzi takzvané nedostatkové profesie, takže v tých absolventi a absolventky tiež nemajú problém sa uplatniť.

 

Otázka odborov bez možnosti uplatnenia sa na trhu práce je zložitejšia. „Tu je problém skôr v tom, že mladí ľudia dané odbory vyštudujú, no po škole idú buď pracovať do zahraničia, alebo sa zamestnajú v úplne inej oblasti, čo je prípad mnohých absolventov pedagogiky. Tí sa často chcú venovať učeniu, no kvôli nízkym platom skončia mimo školstva,“ hovorí Szandra Bugyiová z personálnej spoločnosti Proplusco.

 

Najväčší dopyt je po absolventoch z EUBA

Pri porovnaní slovenských univerzít patria absolventi z Ekonomickej univerzity v Bratislave medzi tých najžiadanejších. Jeden životopis absolventa EUBA si pozrú v priemere viac ako štyri spoločnosti. Na druhom mieste je Slovenská technická univerzita v Bratislave a trojicu najžiadanejších uzatvára Technická univerzita v Košiciach, ktorá má priemerné pozretie životopisu absolventa viac než tromi firmami.

Rebríček univerzít podľa záujmu firiem o absolventov.
Rebríček univerzít podľa záujmu firiem o absolventov.
Zdroj: FinReport / Profesia.sk

V rebríčku uplatnenosti na trhu práce podľa fakúlt jednoznačne a dlhodobo dominujú fakulty informatiky. Na prvom mieste je Fakulta elektrotechniky a informatiky STU a Fakulta hospodárskej informatiky na EUBA, o absolventov oboch prejaví záujem v priemere viac ako šesť spoločností. Významný posun zaznamenala v roku 2023 Fakulta medzinárodných vzťahov na EUBA, ktorá je na štvrtom mieste.

 

Na posledných miestach v rebríčku záujmu firiem o absolventov sa umiestnila Fakulta managementu UK, Stavebná fakulta a Strojnícka fakulta STU, Fakulta prírodných vied UKF a na úplne poslednom mieste rebríčka sa nachádza Ekonomická fakulta TUKE.

Rebríček fakúlt podľa záujmu firiem o absolventov.
Rebríček fakúlt podľa záujmu firiem o absolventov.
Zdroj: FinReport / Profesia.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Profesia.sk, Foto: Bystricoviny.sk (ilustračná foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies