Stupava: Dni zelá sú ZRUŠENÉ! Povodne spôsobili značné škody

NETKY.SK • 19 September 2024, 11:21 • 2 min
Stupava: Dni zelá sú ZRUŠENÉ! Povodne spôsobili značné škody

STUPAVA - Dni zelá sú nielen oslavou tradičných kulinárskych a kultúrnych hodnôt regiónu, ale aj príležitosťou na stretávanie sa a vzájomnú podporu komunity. Zrušenie festivalu môže byť sklamaním pre mnohých, no miestne orgány a organizátori si uvedomujú, že teraz je čas na obnovu a pomoc.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tohtoročné Dni zelá, ktoré sa mali konať od 4. do 6. októbra, sa bohužiaľ neuskutočnia. Krízový štáb mesta Stupava, na základe rozsiahlych škôd spôsobených nedávnymi povodniami, rozhodol o zrušení tohto populárneho festivalu. Toto rozhodnutie prišlo po dôkladnom zvážení situácie a jej dôsledkov na bezpečnosť návštevníkov a organizátorov podujatia.

Podujatie, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie a najnavštevovanejšie festivaly na Záhorí, sa každoročne teší veľkému záujmu a obľube. Jeho hlavnou myšlienkou je zachovávanie tradičných hodnôt regiónu a propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty.

Festival sa tradične koná v lokalite okolo kultúrneho domu, ktorá je teraz výrazne poškodená. Povodne zaplavili túto oblasť, pričom pôda je momentálne premočená, čo komplikuje akékoľvek prípravy na podujatie.

Niektoré domovy sú zničené, iné boli výrazne poškodené, čo vytvorilo obrovský tlak na mestské zdroje a personál. Zamestnanci mesta a mestských organizácií, ktorí sa zvyčajne podieľajú na príprave a organizácii festivalu, sú momentálne plne vyťažení pri odstraňovaní následkov povodní. Preto nemôžu venovať dostatočnú pozornosť plánovaniu a realizácii tohto ročníka Dní zelá.

Krízový štáb mesta vyhlásil 15. septembra tretí stupeň povodňovej aktivity, čo znamená, že situácia je mimoriadne vážna. Kaštieľsky park a Stupavský potok, ktoré sú dôležité lokality v meste, boli výrazne zaplavené. To všetko prispelo k rozhodnutiu o zrušení festivalu, keďže jeho konanie v týchto podmienkach by predstavovalo vysoké riziko pre bezpečnosť všetkých účastníkov.

Samospráva mesta Stupava však nenechá svoje obyvateľstvo bez podpory. V súčasnosti sa zameriava na pomoc všetkým postihnutým a plánuje organizovanie podujatia lokálneho charakteru v náhradnom termíne, keď sa situácia stabilizuje.

Tento krok má nielen podporiť zničené oblasti a obyvateľov, ale aj udržať komunitu pohromade v týchto ťažkých časoch.

Zdroj: FB/Stupava oficiálna stránka mesta


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Stupava, Foto: dobrenoviny.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies