Suchý február: Skontrolujte svoju pečeň a doprajte jej detox

NETKY.SK • 25 Január 2024, 14:22 • 2 min
Suchý február: Skontrolujte svoju pečeň a doprajte jej detox

Ako je zvykom, aj tento rok sa ľudia po celom svete zapájajú do iniciatívy suchý február, ktorej cieľom je celý mesiac zotrvať bez kvapky alkoholu. Je to čas, kedy si naša pečeň oddýchne a dostáva priestor na regeneráciu. Zároveň je to však vhodná príležitosť skontrolovať zdravie svojej pečene a zlepšiť svoju životosprávu.

slovakia

left justify in out

Zázračný orgán

Aj keď o tom možno neviete, vaša pečeň práve v tomto momente spracováva všetko, čo ste dnes zjedli alebo vypili. Ako najväčšia žľaza nášho tela sa totiž podieľa na všetkých metabolických procesoch, ktoré v našom tele prebiehajú. Aj vďaka nej v našom tele metabolizujú (spracujú metabolickým procesom) cukry, tuky či bielkoviny. Hoci je pečeň známa najmä vďaka svojej schopnosti regenerácie, v skutočnosti je viacero dôvodov, prečo ju obdivovať. Pre telo je nenahraditeľná. Vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií, je zásobárňou vitamínov (najmä vitamínov A, B2, B3, B4, B12 či D3, K)  a železa, zdrojom energie, podporou imunity a našim detoxikačným nástrojom, ktorý zbavuje telo jedovatých látok napríklad z alkoholu alebo liekov.

 

Pozor na časté užívanie liekov či konzumáciu alkoholu

Práve alkohol a lieky vo veľkej miere spôsobujú aj ochorenia tohto zázraku ľudského tela. „Toxické poškodenie (alkohol, lieky a v nemalej miere aj jedovaté huby), porucha metabolizmu tukov (steatóza) či vírusy sú najčastejšími spúšťačmi chorôb pečene,“ vysvetľuje MUDr. Dáša Kelényová, odborníčka laboratória synlab slovakia. Najčastejšími ochoreniami sú viaceré typy hepatitídy, tukové ochorenie pečene spôsobujúce hromadenie tuku v pečeni, ktoré môže byť spôsobené alkoholom, liekmi, či celkovo zlou životosprávou, autoimunitné ochorenia pečene, cirhóza až rakovina pečene.

 
Podľa viacerých odborníkov patrí Slovensko medzi krajiny, ktoré majú vysoký výskyt chorôb pečene. Dokonca Slovensko drží prvenstvo na celom svete s najväčším výskytom dekompenzovanej cirhózy pečene a štvrté miesto v Európe s úmrtnosťou na cirhózu pečene. „Obyčajne sú prvé príznaky hepatopatie nejednoznačné a pripomínajú  iné ochorenia. Patrí medzi ne únava, chudnutie, nechutenstvo, nauzea, zvýšená teplota,“ upozorňuje odborníčka. Okrem toho sa  ochorenia pečene môžu prejaviť  žltou pokožkou alebo zažltnutými očnými bielkami, tmavým močom či problémovou stolicou.

ilustračná foto - pečeň
ilustračná foto - pečeň
Zdroj: Mesto Nitra

Nezanedbávajte svoju pečeň

Je dôležité podotknúť, že vyšetrenie u lekára netreba odkladať kým sa objavia príznaky ochorenia pečene. Vhodná je prevencia a pravidelné testovanie aspoň raz ročne. „Odporúča sa pri prevencii a zvlášť pre ľudí so zlou životosprávou, po prekonaní infekčných a neinfekčných zápalov, po liečbe pečene a tiež po dlhodobom užívaní liekov aj pri iných ochoreniach, po intoxikáciách,“ hovorí MUDr. Oto Ürge. Vyšetrenie by mali každoročne absolvovať muži aj ženy v každom veku. Špeciálne by sa na prevenciu mali zamerať najmä ľudia, ktorí často konzumujú alkohol, tučné a vysoko kalorické jedlá, pravidelne užívajú lieky či ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Vyšetrenia pečene sú zvyčajne rýchle a výsledky sú k dispozícii do 5 pracovných dní.

 

Správnou životosprávou k zdravej pečeni

Hoci sa pečeň dokáže regenerovať, neznamená to, že sa o ňu netreba starať. Výrazný vplyv na fungovanie pečene majú naše stravovacie návyky. Najväčším nepriateľom pre pečeň sú tuky a cukry, ktoré spôsobujú jej stukovatenie. Sladké čokolády, zmrzliny či kalorické bomby ako hamburgre s hranolkami je vhodné obmedziť na minimum. Naopak, odporúča sa strava s množstvom zeleniny, ovocia a jedlo bohaté na ľahko stráviteľné bielkoviny. Všeobecne platí – ak chceme zdravú pečeň, musíme zdravo jesť. K tomu patrí aj obmedzenie alkoholu, dostatočný príjem čistej vody, ktorá pečeň očistí od toxických látok a v neposlednom rade pravidelný pohyb.


Pri jej detoxikácii pomáhajú aj zeleninové šťavy a tiež známa rastlina Pestrec mariánsky, ktorá pôsobí ako antioxidant pečene, pomáha pri jej zápaloch, poškodení, stukovatení či cirhóze. „Na pečeň vplýva predovšetkým strava (nie príliš mastné, vyprážané jedlá), alkoholu radšej menej, uvážlivo konzumovať lieky. Preventívne aspoň raz ročne skontrolovať hepatálne enzýmy,“ odporúča a uzatvára MUDr. Dáša Kelényová z laboratória synlab slovakia.


Zdroj: Divino / synlab slovakia / HNonline, Foto: MEDIKAMENT.sk (ilustračná foto)

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Marek Nemček

Mám cez 29 rokov a študoval som žurnalistiku na UKF v Nitre. Pre Netky pracujem od apríla 2023, a snažím sa prinášať aktuality z domáceho i zahraničného spravodajstva. Medzi moje najväčšie vášne a záľuby patrí hudba, obzvlášť tá z 90. rokov, keďže som typické '90s baby'. Knihy nečítam, radšej uprednostňujem filmy, a to taktiež staršie, žiadne nové blockbustery. Popri aktualitách z domova/zahraničia taktiež rád 'rýpem' do noviniek z vedy a techniky či histórie, takže aj v týchto témach som celkom doma.

Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies