Super tajfún Yagi sa blíži k južnej Číne, pobrežie zasiahol silný vietor a dážď + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 September 2024, 13:26 • 2 min
Super tajfún Yagi sa blíži k južnej Číne, pobrežie zasiahol silný vietor a dážď + VIDEÁ

Južné pobrežie Číny sa pripravuje na príchod silného tajfúnu Yagi. Oblasť už zasiahol silný vietor a dážď. Školy zostávajú už druhý deň zatvorené, v oblasti sú zastavené lety a hongkonská burza a podniky pozastavili svoju činnosť.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia varujú, že to bude najsilnejšia búrka, ktorá tento rok zasiahne Áziu, a zatiaľ druhá najsilnejšia tropická cyklóna v roku 2024 - silnejší bol len hurikán 5. kategórie Beryl v Atlantiku. Rýchlosť vetra v centre tajfúnu Yagi je teraz 245 kilometrov za hodinu.

Začiatkom tohto týždňa zasiahla Filipíny víchrica Yagi, ktorá si vyžiadala najmenej 16 obetí a viac ako zdvojnásobila svoju silu. Oko tajfúnu sa dnes ráno SELČ nachádzalo približne 100 kilometrov od pobrežia čínskej provincie Hainan.

Počas dňa by mal Yagi doraziť k čínskemu pobrežiu v oblasti medzi provinciami Hainan a Guangdong a podľa predpovedí by mal cez víkend zasiahnuť Vietnam a Laos. Vietnam už oznámil, že štyri letiská v severnej časti krajiny vrátane medzinárodného letiska v Hanoji budú v sobotu zatvorené.

Silný vietor a dážď sprevádzaný bleskami zasiahol v noci na dnes južné pobrežie Číny. Dopravné spojenie medzi južnou Čínou a zvyškom krajiny bolo narušené a v provinciách Hainan a Guangdong, ako aj v Hongkongu a Macau bolo zrušených mnoho letov. Uzavretý bol aj most spájajúci Hongkong s Macaom a Ču-chajom v provincii Kuang-tung. Mnohé podniky vrátane tovární boli zatvorené.

Podľa predpovedí bude Yagi najsilnejšou búrkou, ktorá zasiahla provinciu Hainan od tajfúnu Rammasun, ktorý ostrov zasiahol v roku 2014. V provinciách Hainan, Guangdong, Guangxi a Yunnan si vyžiadala najmenej 88 obetí na životoch a spôsobila škody presahujúce 44 miliárd jüanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: Reuters / Eloisa Lopez
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies