Supertajfún Yagi spustošil Áziu a pravdepodobne ovplyvní aj globálny dodávateľský reťazec + VIDEÁ

NETKY.SK • 9 September 2024, 08:16 • 2 min
Supertajfún Yagi spustošil Áziu a pravdepodobne ovplyvní aj globálny dodávateľský reťazec + VIDEÁ

Kľúčové výrobné a prepravné centrá v Číne a Vietname zápasia s rozsiahlymi poruchami a zatvorením v dôsledku supertajfúnu Yagi, jednej z najmohutnejších búrok, aké kedy zasiahli tento región.

slovakia

left justify in out

Supertajfún vo štvrtok dorazil na čínsky ostrov Hainan. Yagi, ktorý sa pohybuje smerom na západ, prinútil evakuovať milión ľudí v južnej Číne a vo Vietname si vyžiadal viac ako tucet obetí na životoch, pričom poškodil aj priemyselnú oblasť Haiphong, v ktorej sa nachádzajú továrne viacerých medzinárodných spoločností vrátane LG Electronics.

V čínskej provincii Guangdong a Hongkongu sa medzitým zatvorili podniky, verejné služby a dopravné siete, čo spôsobilo narastajúce zaostávanie vo výrobe a doprave, ktoré podľa niektorých spoločností potrvá niekoľko týždňov a zvýši náklady.

Čína už v roku 2024 zaznamenala skoršie a intenzívnejšie obdobie záplav, najmä vo svojich výrobných centrách v provincii Guangdong, pričom analytici priamo uvádzali zmenu klímy ako faktor v najnovších údajoch o aktivite tovární v krajine, ktoré zaostali za očakávaniami, poznamenala agentúra Bloomberg.

Tajfún Yagi zasiahol Vietnam po tom, ako zničil južnú Čínu

Tajfún Yagi v sobotu dorazil na pevninu v severnom Vietname po tom, ako zanechal ničivú stopu v južnej Číne s vetrom s rýchlosťou až 156 km/h. Tropický cyklón dosiahol pevninu v čínskej ostrovnej provincii Hainan v piatok popoludní ako ekvivalent hurikánu 4. kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice hurikánových vetrov americkej Národnej meteorologickej služby.

Ide o druhú najsilnejšiu búrku v tomto roku, ktorá sa dostala na pevninu, a svojou silou zaostáva len za hurikánom Beryl.

NASA označila tento supertajfún za najsilnejší za posledných desať rokov, ktorý dosiahol pevninu v Číne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, UPI, Foto: Reuters / Minh Nguyen
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies