V týchto týždňoch sme ešte stále v sezóne mladých vín – čiže prvých vín z daného ročníka, ktoré môžete ochutnať priamo z tanku vinárov.
Na to, aby bolo víno oficiálne označené za mladé, musí splniť hlavnú podmienku – byť naplnené do fliaš do konca kalendárneho roka, v ktorom bolo vyrobené. Mladé víno, aby bolo kvalitné a chutné, si vyžaduje zručnosť, majstrovstvo a cit vinára. Ten má od zberu po fľašovanie iba niekoľko týždňov na to, aby výsledkom bolo očarujúce mladé víno.
Po svätomartinských dňoch mladého vína, ktoré sa konalo pred pár týždňami v Bratislave nás čakajú ďalšie vínne podujatia, spojené s mladým vínom. Najbližšie môžete navštíviť Svätenie mladých vín a Katarínsku ochutnávku v Skalici, ktoré sa bude konať už tento piatok 24. novembra.
Podujatie organizuje občianske združenie Vínna cesta Záhorie, člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie. Konať sa bude v jedálni Aproxima na Nádražnej ulici v Skalici, popri ochutnávke katarínskych vín bude súčasťou podujatia aj posvätenie mladého vína ročníka 2023. Večer spríjemní zábava pri ľudovej hudbe Pláňava.
Svätokatarínske víno je osobitná značka slovenských mladých vín (čosi ako ekvivalent francúzskeho beaujolais), ktorá má byť akousi zárukou kvality mladého vína, musí spĺňať prísne senzorické podmienky. Musí byť vyvážené v pomere cukrov a kyselín, primerane ovocité, technologicky čisté.
Biele Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Müller Thurgau, Irsaj Oliver, Muškát moravský, Veltlínske červené skoré, ružové Svätokatarínske víno sa spája s odrodami Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon. Červené Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Svätovavrinecké a Modrý Portugal, prípadne Dornfelder(v značkovom víne).
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies