Švédsko zabije 20 % svojich medveďov hnedých pri každoročnom love

NETKY.SK • 21 August 2024, 19:29 • 2 min
Švédsko zabije 20 % svojich medveďov hnedých pri každoročnom love

Švédsko vydalo povolenia na usmrtenie 20 % svojej populácie medveďa hnedého v rámci každoročného lovu medveďov v krajine, ktorý sa začína dnes, napriek obavám ochrancov prírody.

slovakia

left justify in out

Úradníci udelili licencie pre takmer 500 medveďov hnedých, ktoré majú lovci utratiť. To sa podľa oficiálnych údajov rovná približne 20 % celkovej populácie a počet medveďov vo Švédsku by sa znížil na približne 2 000, čo je pokles o takmer 40 % od roku 2008.

Vysoký počet vydaných licencií znepokojil ochranárov, ktorí tvrdia, že veľké populácie predátorov v Európe môžu v niektorých krajinách čeliť kolapsu bez náležitej ochrany. "Je to čistý lov trofejí," povedal Magnus Orrebrant, predseda Švédskej asociácie mäsožravcov. "Manažment voľne žijúcich živočíchov vo Švédsku je o zabíjaní zvierat namiesto ich ochrany podľa našich najlepších schopností."

Medvede hnedé sa vo Švédsku v 20. rokoch minulého storočia takmer vyhynuli, ale vďaka starostlivej nregulácii sa populácia zotavila na vrchol okolo 3 300 kusov v roku 2008. Za posledných päť rokov sa však lovilo čoraz viac medveďov, čo vyvrcholilo rekordom Minulý rok zahynulo 722 ľudí. Tento rok boli vydané povolenia na odstrel 486 medveďov a ďalší neurčitý počet by sa mohol zastreliť tam, kde sú medvede vyhodnotené ako hrozba pre hospodárske zvieratá.

V novembri 2022 dal nový zákon miestnym poľovníckym združeniam väčšiu právomoc dohliadať na hospodárenie s veľkými dravcami vrátane medveďov. V posledných rokoch boli zabité aj stovky vlkov a rysov, čo podnecovalo obavy ekológov.

Ochranári tvrdia, že tamojší ekologický cestovný ruch by mohol priniesť viac príjmov ako poľovné lístky.
Ochranári tvrdia, že tamojší ekologický cestovný ruch by mohol priniesť viac príjmov ako poľovné lístky.
Zdroj: Johner Images / Getty Images / Johner RF

Magnus Rydholm, riaditeľ komunikácie Švédskej asociácie pre poľovníctvo a manažment voľne žijúcich živočíchov, povedal: „Riadime sa iba smernicou švédskej vlády o politike ochrany prírody. Je to všetko o rovnováhe medzi ľuďmi a veľkými predátormi. Preto sa zajtra začne lov na medveďa."

Niektorí poľovníci však vyjadrili obavy z klesajúceho počtu medveďov hnedých. Anders Nilsson, poľovník v Norrlande v severnom Švédsku, povedal: „V poľovníckej komunite sú ľudia, ktorých znepokojuje príliš veľa zabitých medveďov."

Ak budú lovci pokračovať v zabíjaní medveďov podobným tempom aj v budúcom roku, krajina bude len jeden ročný lov od minimálneho počtu 1400, ktorý Švédska agentúra na ochranu životného prostredia považuje za nevyhnutný na udržanie životaschopnej populácie.

Medvede hnedé sú v Európe „prísne chráneným druhom“ a ochranári tvrdia, že vysoké kvóty lovu sú v rozpore so smernicou EÚ o biotopoch, ktorá hovorí, že „zámerný lov alebo zabíjanie prísne chránených druhov je zakázané“. Podľa pravidiel EÚ môže byť tento zákaz zrušený ako „posledná možnosť“ na ochranu verejnej bezpečnosti, plodín alebo prírodnej flóry a fauny.

Výskumníci sa obávajú, že medveď hnedý smeruje rovnakým smerom ako populácia losov vo Švédsku, hovorí Orrebrant, ktorá sa od konca minulého storočia znížila o 60 %.

Ochranári tvrdia, že väčšia populácia medveďov by urobila zo Švédska atraktívnejšiu destináciu pre ekologický cestovný ruch, čo by prinieslo viac príjmov ako predaj poľovníckych lístkov. Orrebrant povedal: „Pretože lovci zabili príliš veľa losov, medveď za to teraz trpí.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Wildlife SOS (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies