Svetový deň alergií. Na čo si musíme dať pozor?

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 18:27 • 2 min
Svetový deň alergií. Na čo si musíme dať pozor?

BRATISLAVA - Svetový deň alergií, ktorý si pripomíname 8. júla, je tu, aby sme zvýšili povedomie o alergiách a ich dopade na kvalitu života miliónov ľudí po celom svete. Tento deň je príležitosťou na šírenie informácií a zlepšenie našich vedomostí o prevencii, diagnostike a liečbe alergických ochorení.

slovakia

left justify in out

Alergia predstavuje hypersenzitívnu odpoveď organizmu na podnet. Znamená to, že váš imunitný systém zvýšene a prehnane reaguje na bežne sa vyskytujúce látky, ktoré ostatným ľuďom nemusia prekážať.

Posledné celosvetové dáta poukazujú na naďalej narastajúce množstvo alergií. Približne 30-35 % ľudí sa počas svojho života stretne s alergickou reakciou. Nezabúdajme, že pre niekoho alergická reakcia znamená len podráždenie, avšak pre iného človeka okamžité ohrozenie života.

Celková alergická reakcia môže byť smrteľná. Anafylaxia sa prejavuje na jednotlivých systémoch tela. Neodkladajte preto lekársku pomoc pri rýchlom nástupe opuchu pier, slizníc, sťaženého prehĺtania, zachrípnutého hlasu, kašľu, ťažkostí s dýchaním, žihľavky, svrbenia, či búšenia srdca. 

Pri anafylaktickej reakcii sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, kedy pacientom nastúpia kŕče, bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Vyskytujú sa najmä u pacientov s potravinovými alergiami.

Alergická alebo až anafylaktická reakcia je náhla príhoda, ktorá sa môže vyskytnúť u človeka aj bez predchádzajúcej alergickej anamnézy. Ťažkí alergici by mali nosiť pri sebe špeciálne pero, ktoré slúži na rýchle podanie adrenalínu.

Rozlišujeme rôzne druhy alergénov, napríklad vzdušné, potravinové, uštipnutia hmyzom, liekové, kontaktné po dotyku na látku atď. Medzi opatrenia, ktoré pomáhajú v boji proti peľovým a prachovým alergiám sú vetranie v noci, nie cez deň, sušenie bielizne vnútri, častejšia výmena peľového filtra v aute, sprchovanie večer každý deň, kedy je potrebné umyť celé telo aj vlasy, očistenie obuvi, najmä po príchode z prírody, častejšie utieranie prachu vlhkou utierkou, častá výmena posteľnej bielizne.

V lete sa môže u niektorých ľudí objaviť fotosenzitivita, kedy reaguje imunitný systém na slnečné žiarenie a na koži môže vznikať začervenanie, výsev, pľuzgiere, žihľavka. Pri fotoalergických reakciách existuje mnoho foriem a dôležitú úlohu zohrávajú tiež látky aplikované na kožu lokálne alebo celkovo používané liečivá a rôzne rastlinné extrakty.

Uštipnutie hmyzom v lete vie tiež znepríjemniť chvíle relaxu, ale môže vyvolať aj alergickú reakciu. U vnímavých jedincov môžu rôzne druhy hmyzu spôsobiť široké spektrum alergických prejavov v závislosti od genetickej predispozície, vplyvu prostredia a spôsobu expozície organizmu na hmyzí alergén.

Miesto po bodnutí hmyzom správne ošetríme, vytiahneme žihadlo pinzetou, umyjeme pod tečúcou vodou, priložíme studený obklad, aplikujeme prípravky po bodnutí hmyzom, napríklad Fenistil gél, Dapis gél, octanová masť, a v prípade potreby užijeme voľnodostupné antihistaminiká po prečítaní príbalového letáka napríklad cetirizin.

Na dovolenkách v exotickej krajine si dávajte pozor pri konzumácii cudzokrajných potravín, napr. kraby, mušle, iné morské plody, atď. Často môžu byť spúšťačom alergickej reakcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zdravoteka.sk, Foto: sk.novuma.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies