Svetový deň cestovného ruchu: Najdôležitejším faktorom cestovania je bezpečnosť

NETKY.SK • 27 September 2024, 11:02 • 2 min
Svetový deň cestovného ruchu: Najdôležitejším faktorom cestovania je bezpečnosť

BRATISLAVA - V roku 2023 navštívilo Slovensko viac ako 2 milióny zahraničných turistov, ktorí tvorili takmer 37 percent z celkového počtu návštevníkov. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka ich počet medziročne stále rastie, a to o viac ako 3 percentá.

slovakia

left justify in out

Dnes si pripomíname Svetový deň cestovného ruchu, ktorý nám každoročne pripomína význam tohto odvetvia. Tohtoročnou ústrednou témou, vyhlásenou Svetovou organizáciou cestovného ruchu (UNWTO), je "Turizmus a mier". Je to priamy odkaz na fakt, že každý štvrtý obyvateľ našej planéty žije v regióne postihnutom nejakou formou ozbrojeného konfliktu.

Na Slovensku, na rozdiel od mnohých iných krajín, máme to šťastie žiť v relatívnom bezpečí. A práve bezpečnosť je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších kritérií, podľa ktorých sa turisti rozhodujú, kam vycestovať. Slovensko je v tomto smere jednoznačne bezpečnou destináciou, čo predstavuje veľkú príležitosť pre rozvoj príjazdového cestovného ruchu.

"Máme čo ponúknuť zahraničným návštevníkom – od historických a kultúrnych pokladov až po nádhernú prírodu. No pocit bezpečia je neoceniteľný. Bezpečnosť je základným predpokladom pre rozvoj cestovného ruchu. Ak chýba, nevyhnutne musíte investovať obrovské prostriedky do marketingových kampaní, no ani tie nedokážu zaručiť pozitívne výsledky," zdôraznil minister pre cestovný ruch a šport Dušan Keketi.

Cestovný ruch je mimoriadne citlivý na rôzne negatívne javy, ako sú ozbrojené konflikty. Tieto vplyvy sa neprejavujú len priamo v postihnutých krajinách, ale aj v širšom regióne. Túto skúsenosť sme pocítili aj v roku 2022, keď invázia na Ukrajinu vyvolala obavy a neistotu medzi zahraničnými turistami, čo viedlo k ich poklesu takmer vo všetkých častiach Slovenska.

V roku 2023 navštívilo Slovensko viac ako 2 milióny zahraničných turistov, ktorí tvorili takmer 37 percent z celkového počtu návštevníkov. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka ich počet medziročne stále rastie, a to o viac ako 3 percentá. 

Cestovný ruch zohráva kľúčovú úlohu v globálnej i národnej ekonomike a spoločnosti, pričom jeho význam siaha ďaleko za hranice dovoleniek a cestovania za oddychom. Celkovo má cestovný ruch výrazný vplyv na hospodárstvo, sociálnu súdržnosť a environmentálnu udržateľnosť. Preto je dôležité rozvíjať ho udržateľným spôsobom, ktorý rešpektuje miestne komunity a životné prostredie. 

Svetový deň cestovného ruchu sa každoročne oslavuje 27. septembra, pričom jeho počiatky siahajú do roku 1980. Tento dátum bol zvolený na počesť prijatia stanov Svetovej organizácie cestovného ruchu v roku 1970, čo o päť rokov neskôr viedlo k jej založeniu ako špecializovanej organizácie OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MCRS SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies