Svetový deň proti bolesti: Zvyšovanie povedomia o chronickej bolesti + VIDEÁ

NETKY.SK • 11 Október 2024, 12:33 • 4 min
Svetový deň proti bolesti: Zvyšovanie povedomia o chronickej bolesti + VIDEÁ

BRATISLAVA - Dňa 11. októbra si svet pripomína Svetový deň proti bolesti, ktorý upozorňuje na vážne problémy chronickej bolesti, s ktorými sa každý deň stretáva milióny ľudí. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o možnostiach liečby a podpore pacientov, ktorí bojujú s týmto tichým nepriateľom. Oslavy zahŕňajú rôzne akcie, prednášky a informačné kampane, ktoré informujú o efektívnych prístupoch k zvládaniu bolesti a zlepšeniu kvality života.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Každý rok 11. októbra si svet pripomína Svetový deň proti bolesti, ktorý je zameraný na zvyšovanie povedomia o problémoch spojených s chronickou bolesťou.

Tento deň slúži ako výnimočná príležitosť na diskutovanie o bolestiach, ktoré trpia milióny ľudí po celom svete, a na podporu iniciatív na zlepšenie ich kvality života.

Chronická bolesť a jej dopad

Chronická bolesť je definovaná ako bolesť, ktorá trvá dlhšie ako tri mesiace a môže mať vážne následky na fyzické, psychické a sociálne zdravie jednotlivca. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je chronická bolesť jedným z najčastejších dôvodov vyhľadávania lekárskej pomoci.

Môže byť spôsobená rôznymi faktormi, vrátane úrazov, operácií, zápalových ochorení, alebo môže mať dokonca psychologický pôvod.

Štatistiky ukazujú, že približne 20 % svetovej populácie trpí chronickou bolesťou, pričom ženy sú postihnuté častejšie ako muži. Chronická bolesť môže mať významný dopad na každodenný život, ovplyvňuje schopnosť pracovať, socializovať sa a vykonávať bežné aktivity.

Zdroj: freepik.com

Ciele Svetového dňa proti bolesti

Svetový deň proti bolesti je zameraný na zvyšovanie povedomia o dôležitosti efektívneho riadenia bolesti. Cieľom je vzdelávať širokú verejnosť, zdravotníckych pracovníkov a politikov o tom, aké sú možnosti liečby a aký vplyv má chronická bolesť na jednotlivcov a ich rodiny.

Rôzne organizácie a neziskové skupiny organizujú v tento deň akcie, ako sú prednášky, workshopy a informačné kampane, ktoré majú za cieľ šíriť informácie o bolesti a spôsoboch, ako ju zmierniť. Zároveň sa uskutočňujú aj výskumy a štúdie, ktoré sa zaoberajú novými prístupmi a liečbami na zvládanie bolesti.

Ako zmierniť chronickú bolesť

Liečba chronickej bolesti zahŕňa široké spektrum prístupov, od farmakologickej liečby po alternatívne metódy, ako sú fyzioterapia, akupunktúra, meditácia a relaxačné techniky.

Mnoho pacientov nachádza úľavu aj v kombinácii viacerých terapií. Dôležité je tiež zapojiť sa do aktivít, ktoré podporujú duševné zdravie, ako sú terapie a podporné skupiny.

Zdroj: freepik.com

Svetový deň proti bolesti nám pripomína, že bolesť nie je len fyzický pocit, ale aj psychologický a sociálny problém. Boj proti bolesti si vyžaduje multidisciplinárny prístup, ktorý zahŕňa zdravotníckych profesionálov, rodiny a spoločnosť ako celok.

Ak si pre vás bolesť každodennou súčasťou života, nezabúdajte, že existuje pomoc a riešenia, ktoré môžu zlepšiť vašu kvalitu života.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: who.int, americanpain.org, iasp-pain.org, nih.gov, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies