Svetový unikát v Košiciach: Prvá operácia srdca s pľúcnou chlopňou z vlastného tkaniva pacienta + VIDEO

NETKY.SK • 8 Október 2024, 08:41 • 2 min
Svetový unikát v Košiciach: Prvá operácia srdca s pľúcnou chlopňou z vlastného tkaniva pacienta + VIDEO

KOŠICE - Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach uskutočnili ako prví na svete revolučnú operáciu srdca. Pacientovi vytvorili novú pľúcnu chlopňu z jeho vlastného tkaniva, čo prináša menej komplikácií a lepšiu kvalitu života bez potreby doživotnej liečby.

slovakia

left justify in out

Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach vykonali ako prví na svete jedinečnú operáciu srdca, ktorá predstavuje prelom v oblasti kardiochirurgie.

Pacientovi pri nej vytvorili novú pľúcnu chlopňu z jeho vlastného tkaniva a zároveň vymenili poškodenú aortálnu chlopňu za pôvodnú pľúcnu. Operácia, ktorá priniesla viacero výhod pre pacienta, trvala takmer osem hodín a realizovali ju dva kardiochirurgické tímy.

"V tomto prípade sme prvýkrát na svete vymodelovali novú pľúcnu chlopňu z vlastného osrdcovníka pacienta namiesto štandardne používaného homograftu od darcu alebo biologickej chlopňovej náhrady," vysvetlil chirurg Adrián Kolesár, ktorý modifikáciu Rossovej operácie vykonal spolu s dvomi českými kolegami. Doteraz sa takýto postup nikdy nevykonal na žijúcom človeku, jediný pokus bol realizovaný len na mŕtvom prasati v Japonsku.

Rossova operácia spočíva v tom, že sa pacientova vlastná pľúcna chlopňa presunie na miesto poškodenej aortálnej chlopne, ktorá je kľúčová pre správne prúdenie krvi zo srdca do tela. Pri bežnom postupe je potrebné nahradiť pľúcnu chlopňu iným typom tkaniva – zvyčajne od darcu.

Inovácia tímu z VÚSCH však umožnila vytvoriť úplne novú pľúcnu chlopňu z vlastného osrdcovníka pacienta, čo má pre neho viaceré zdravotné benefity. Okrem toho, že odpadá doživotná liečba na riedenie krvi, takto vytvorené tkanivo je odolnejšie voči potenciálnym infekciám a telo ho prirodzene prijme.

Pacientom, ktorý túto unikátnu operáciu podstúpil, bol 35-ročný Matej Pavlovič, u ktorého lekári diagnostikovali vrodenú srdcovú chybu. "V mojom vnímaní sveta to bolo také, že je to pre mňa jediná možnosť. Vedel som, že by ma to v budúcnosti nemalo nijako obmedzovať, takže nebolo nad čím premýšľať," vyjadril sa Pavlovič. V jeho tele sa teraz nenachádza žiadne cudzie teleso ani tkanivo, čo mu umožňuje viesť kvalitnejší život bez potreby každodenného užívania liekov.

Operáciu, ktorá prebehla v dvoch operačných sálach, sledoval celý kardiochirurgický tím s veľkým záujmom, keďže predstavovala obrovskú výzvu nielen z hľadiska technického prevedenia, ale aj organizácie a koordinácie viacerých tímov súčasne.

Generálny riaditeľ VÚSCH a kardiochirurg Štefan Lukačín potvrdil, že táto operácia je významným krokom v rozvoji kardiochirurgie a vyvolala ohlasy aj v zahraničí. "Chystáme odborné publikácie, aby sme tento úspech a nové poznatky zdieľali so svetovou odbornou verejnosťou," dodal Lukačín.

Už o dva týždne by mal podobnú operáciu podstúpiť ďalší pacient, čo naznačuje, že táto inovatívna metóda by sa mohla postupne stať bežnou praxou a priniesť novú nádej pre mnohých pacientov so srdcovými ochoreniami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: VÚSCH, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies