Svetoznáma svetelná show Jeana-Michela Jarreho ovládla Bratislavu. STARMUS spojil špičkovú vedu a hudbu

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 09:00 • 3 min
Svetoznáma svetelná show Jeana-Michela Jarreho ovládla Bratislavu. STARMUS spojil špičkovú vedu a hudbu

Festival otvoril legendárny Jean-Michel Jarre, ktorého setlist na Moste SNP nebol ničím menším ako vesmírnou cestou. V sprievode ikonického Briana Maya zahrali skladby ako „Novosvetská symfónia“ a „Bratislava 2024“, prerábka Dvořákovej 9. symfónie: Largo, ktorá zarezonovala v duši publika.

slovakia

left justify in out

Bratislava, uhniezdená v srdci Európy, sa v máji 2024 na týždeň stala pulzujúcim centrom vesmíru, keď na mesto zostúpil Starmus Festival Earth s prísľubom spojiť vedu, umenie a hudbu do nezabudnuteľného zážitku.

Festival otvoril legendárny Jean-Michel Jarre, ktorého setlist na Moste SNP nebol ničím menším ako vesmírnou cestou. V sprievode ikonického Briana Maya zahrali skladby ako „Novosvetská symfónia“ a „Bratislava 2024“, prerábka Dvořákovej 9. symfónie: Largo, ktorá zarezonovala v duši publika.

Brian May zo skupiny Queen, nielen rocková hviezda, ale aj astrofyzik, festival organizoval a svojimi elektrizujúcimi vystúpeniami preklenul priepasť medzi hviezdami a Zemou. Rick Wakeman, klávesový maestro, ukázal svoje hudobné príbehy, zatiaľ čo The Offspring dali vede punk-rockový nádych.

Špičkový vedci

Starmus nebol len o hudbe; bol to súbeh myslí. Laureáti Nobelovej ceny ako Martin Rees, Kip Thorne a Donna Strickland zdieľali pódium s vizionármi, ako je vynálezca iPodu Tony Fadell a bývalý veliteľ Medzinárodnej vesmírnej stanice Chris Hadfield. Diskutovali o všetkom od budúcnosti AI až po environmentálne krízy ohrozujúce našu planétu.

foto: Lucie Balgová
foto: Lucie Balgová

Žiariaca Bratislava

Svetelná šou na Starmus Earth v Bratislave bola hypnotizujúcim zážitkom, ktorá skutočne vystihla podstatu témy podujatia „Od hviezd na Zem“. Bola to úžasná ukážka technológie a kreativity, navrhnutá tak, aby odrážala krásu a tajomstvo vesmíru.

Svetelná šou na pozadí ikonického Mosta SNP bola majstrovským dielom v choreografii, ktoré kombinovalo špičkovú laserovú technológiu s paletou žiarivých farieb. Lúče svetla prepichovali nočnú oblohu a vytvárali vzory a tvary, ktoré rozprávali príbeh o vznešenosti vesmíru.

To, čo robilo svetelnú show výnimočnou, bola jej synchronizácia so živými vystúpeniami. Keď hudobníci hrali, svetlá tancovali v súlade s rytmom a melódiou a vytvárali pohlcujúci audiovizuálny zážitok. Synchronizácia bola taká presná, že sa zdalo, akoby hudba viedla svetlá a viedla ich v kozmickom balete.

Vrcholom šou bola časť venovaná hviezdam. Súhvezdia boli znovu vytvorené s dokonalou presnosťou a publikum sa vydalo na cestu po Mliečnej dráhe. Svetlá napodobňovali mihotanie hviezd a na chvíľu sa zdalo, že nočná obloha sa zniesla nad Bratislavu.

foto: Lucie Balgová
foto: Lucie Balgová

Óda na Zem

Finále svetelnej šou bolo dojímavou pripomienkou posolstva festivalu o krehkosti našej planéty. Svetlá sa stlmili na jemnú modrú, symbolizujúcu Zem, keď hlas hovoril o dôležitosti zachovania nášho domova v obrovskom priestore.

Svetelná šou Starmus Festival Earth nebola len ukážkou technologickej zdatnosti, bola to oslava života, pripomienka nášho miesta vo vesmíre a pozvánka snívať o budúcnosti, kde žijeme v harmónii s vesmírom.

Hudba, ktorá sprevádzala svetelnú show na Starmus Festival Earth v Bratislave, bola špeciálna živá show s názvom „Most z budúcnosti“. Toto jedinečné audio-vizuálne predstavenie bolo výsledkom spolupráce hudobných legiend Jeana-Michela Jarreho a Briana Maya, ktorí spoločne vytvorili pohlcujúcu zvukovú kulisu, ktorá dokonale dopĺňala vizuálnu hostinu svetelnej šou.

Jean-Michel Jarre, známy svojou priekopníckou elektronickou hudbou, vytvoril set, ktorý bol futuristický aj nostalgický. Jeho skladby, ako napríklad „Oxygène“ a „Equinoxe“, boli pre túto udalosť prepracované, pričom obsahovali nové prvky, ktoré odrážali témy skúmania a objavovania.

Brian May so svojou dvojitou odbornosťou v oblasti hudby a astrofyziky priniesol do predstavenia jedinečný pohľad. Jeho gitarové sóla stúpali cez noc, prelínali sa s Jarreho elektronickými beatmi, aby vytvorili harmonickú zmes, ktorá rezonovala s publikom na hlbokej úrovni.

Symfónia svetla a zvuku

Vrcholom predstavenia bolo, keď sa hudobná a svetelná show synchronizovala, aby zobrazila životný cyklus hviezdy, od jej zrodu v hmlovine až po jej prípadnú supernovu. Crescendo tohto dielu bolo načasované s najintenzívnejšou časťou svetelnej show, čo vytvorilo silný moment, ktorý zanechal publikum v úžase.

Hudba pre svetelnú show Starmus Festival Earth nebola len hluk v pozadí; bola neoddeliteľnou súčasťou zážitku, pozdvihla vizuálnu podívanú do nových výšin a poskytla soundtrack k zázrakom vesmíru

Starmus Festival Earth v Bratislave bol dôkazom neústupného ducha zvedavosti a kreativity ľudstva. Bola to pripomienka, že v rozľahlosti vesmíru je miesto, kde umenie a veda koexistujú v harmónii, inšpirujúca, aby sme sa pozreli za našu modrú planétu a snívali o hviezdach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: starmus.com, www.astronomy.com, astrobrief.com foto: TASR / Jaroslav Novák
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies