Sýrčan v Bavorsku plánoval útok mačetou na vojakov, polícia ho zadržala

NETKY.SK • 13 September 2024, 18:20 • 2 min
Sýrčan v Bavorsku plánoval útok mačetou na vojakov, polícia ho zadržala

HOF - Polícia v Bavorsku vo štvrtok zatkla 27-ročného Sýrčana, ktorý podľa nej plánoval útoky na vojakov Bundeswehru. Vyšetrovatelia uviedli, že muž chcel dvoma mačetami zabiť čo najviac vojakov, ktorí počas obedňajšej prestávky prídu do centra v meste Hof.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA sa vyšetrovatelia domnievajú, že muž bol prívržencom radikálneho islamizmu a jeho cieľom bolo zneistiť nemecký ľud a získať uznanie. Na svoj plánovaný čin si už kúpil mačety dlhé približne 40 centimetrov.

Muž je podozrivý z prípravy závažného trestného činu ohrozujúceho štát. Nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe a jeho prípad vyšetruje bavorské oddelenie boja proti extrémizmu a terorizmu mníchovskej generálnej prokuratúry. Nie je jasné, ako pokročilé boli plány na útok a či boli ohrození nejakí konkrétni vojaci.

Podozrivý Sýrčan prišiel do Nemecka pred desiatimi rokmi a vzťahovala sa na neho ochrana poskytovaná napríklad ľuďom z miest postihnutých občianskou vojnou. Doteraz nemal v Nemecku problémy so zákonom a nemecké orgány ho neplánovali deportovať.

Na okraji Hofu sa nachádzajú kasárne, v ktorých je umiestnených približne 450 vojakov Bundeswehru. V meste sa nachádza aj výcvikové stredisko pre vojakov a vojačky, kde sa pripravujú na rôzne povolania, ktoré môžu vykonávať v civilnom živote po odchode z armády.

Nemecko sa v poslednom čase pomerne často stretáva s prípadmi násilia páchaného útočníkmi ovplyvnenými radikálnym islamizmom. V auguste polícia v Mníchove neďaleko izraelského generálneho konzulátu zastrelila po prestrelke mladého Rakúšana s bosnianskymi koreňmi, ktorého úrady v minulosti vyšetrovali pre podozrenie z náboženskej radikalizácie. Koncom augusta polícia zatkla mladého Sýrčana podozrivého z pobodania troch ľudí na mestskej slávnosti v Solingene. Podľa vyšetrovateľov sa tento muž pridal k teroristickej organizácii Islamský štát.

V dôsledku týchto útokov sa prisťahovalectvo stalo jednou z hlavných tém politických diskusií v Nemecku. V tejto súvislosti spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok oznámila, že od pondelka budú na všetkých nemeckých pozemných hraniciach prebiehať kontroly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: AP (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies