Taiwan získa viac ako 1000 ozbrojených bezpilotných lietadiel pri predaji nových zbraní v USA

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 20:10 • 2 min
Taiwan získa viac ako 1000 ozbrojených bezpilotných lietadiel pri predaji nových zbraní v USA

TCHAJ-PEJ - Spojené štáty schválili predaj viac ako 1 000 malých ozbrojených bezpilotných lietadiel Taiwanu za 360 miliónov dolárov, keďže cieľom samovládneho ostrova, na ktorý si Čína nárokuje, je posilniť svoje asymetrické bojové schopnosti s ohľadom na úspešnú taktiku používanú na bojisku na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Taiwan dostane 720 rakiet Switchblade a sprievodné systémy riadenia paľby v hodnote 60,2 milióna dolárov, uvádza sa v utorkovej správe americkej Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu (DSCA). USA tiež poskytnú Taiwanu až 291 ks munície Altius 600M a podporných komponentov s cenou 300 miliónov dolárov, uviedla DSCA.

Navrhovaný predaj prichádza v čase, keď Čína zvyšuje vojenský tlak na Taiwan s rozsiahlymi vojenskými cvičeniami okolo neho a takmer každodennými letmi bojových lietadiel v blízkosti ostrova.

Čínska vládnuca komunistická strana si nárokuje demokratický Taiwan za svoj vlastný, napriek tomu, že ho nikdy nekontrolovala, a sľúbila, že sa s ostrovom „znovu zjednotí“, ak to bude potrebné, aj silou.

Podľa zákona o vzťahoch s Taiwanom je Washington zo zákona povinný poskytnúť ostrovu prostriedky na obranu a dodáva Tchaj-pej obranné zbrane.

Predaj zbraní však vyvolal hnevlivé pokarhania z Pekingu. Čínsky minister obrany admirál Dong Jun vo svojom prejave na obrannom samite Shangri-La Dialogue v Singapure začiatkom tohto mesiaca kritizoval „vonkajšie zasahujúce sily“ za predaj zbraní a „nezákonné oficiálne kontakty“ s Taiwanom, v zjavnom odkaze na USA.

kamikadze dron ALITUS-600M
kamikadze dron ALITUS-600M
Zdroj: Gagadget.com

Switchblade, ktorý vyzerá ako malý dron s pevným krídlom, je lacná ľahká presne navádzaná strela, ktorá môže byť odpálená z rôznych platforiem do dvoch minút, zostať vo výške 20 minút a s dosahom 30 kilometrov (18,6 míľ). Výrobca AeroVironment tvrdí, že sa mu darilo pri obrane Ukrajiny pred pokračujúcou ruskou inváziou. „Potešila nás ohromujúca spätná väzba používateľov a dopyt po ďalších systémoch,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Wahid Nawabi v aprílovom príspevku na webovej stránke AeroVironment.

Medzitým môže väčší Altius 600M niesť„možnosti viacerých vyhľadávačov a bojových hlavíc“, pričom sa spúšťa z pozemných, vzdušných a námorných platforiem, uvádza výrobca Anduril na svojej webovej stránke. Oba drony je možné použiť aj na prieskum.

Taiwanský prezidentský úrad v stredajšom vyhlásení poďakoval USA za ich bezpečnostné záväzky a dodal, že ide o 15. predaj zbraní Bidenovej administratívy na ostrov od roku 2021. "Taiwan bude pokračovať v posilňovaní našich schopností sebaobrany a asymetrického boja, aby sme zvýšili naše odstrašenie," uviedla hovorkyňa prezidentského úradu Karen Kuo. "Budeme pevne brániť náš ústavný systém demokracie a slobody a budeme spolupracovať s krajinami s podobnými ideálmi, aby sme zabezpečili medzinárodný poriadok založený na pravidlách."

Tieto dva systémy sa pripoja k veľkému množstvu zbraní a munície schválených pre Taiwan, ktoré ešte musia byť dodané. Podľa washingtonského think-tanku Cato Institute z 3. júna vyúčtovanie predaja americkej armády Taiwanu ukazuje viac ako 19,6 miliardy dolárov v zbraniach a munícii, ktoré boli schválené, ale ešte budú dodané armáde ostrova. To zahŕňa 6,1 miliardy dolárov v asymetrických zbraňových systémoch, vrátane rakiet Harpoon, raketových stíhačov PAC-3 a leteckých bezpilotných lietadiel MQ-9B, informuje Cato.

Mnohí analytici naliehali na Taiwan, aby presadzoval viac asymetrických zbraní, ktorým by podľa nich bolo pre Čínu pri akejkoľvek invázii na ostrov ťažšie čeliť ako konvenčné zbrane. 

„Taiwanská armáda však odolala plne prijať asymetrickú obrannú pozíciu a 55 percent nevybavenej dolárovej hodnoty pripadá na spôsobilosti, ktoré sú drahšie a menej pravdepodobné, že dlho prežijú v konflikte s Čínou,“ uvádza sa v správe Cato.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies