Takáč o SNP: Slováci dokázali, že za svoje ideály sú ochotní bojovať

NETKY.SK • 28 August 2024, 09:49 • 4 min
Takáč o SNP: Slováci dokázali, že za svoje ideály sú ochotní bojovať

BRATISLAVA - V čase vypuknutia SNP sa bojovalo na ploche približne 20 000 kilometrov štvorcových, kde žilo okolo 1,7 milióna obyvateľov. Postupom času sa však tento priestor začal zmenšovať na oblasť stredného Slovenska pod tlakom nemeckej armády.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné povstanie (SNP) bolo počas druhej svetovej vojny jedným z najväčších protifašistických povstaní. Slovenský národ sa postavil proti okupantom a začal písať jednu z najvýznamnejších kapitol novodobých dejín Slovenska. Vo štvrtok 29. augusta uplynie od vypuknutia SNP 80 rokov.

Zákonom Národnej rady SR z 20. októbra 1993 bol 29. august vyhlásený za štátny sviatok Slovenskej republiky.

"Týmto ozbrojeným povstaním sa Slovensko pripojilo na stranu víťazných mocností," uviedol Martin Posch z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (HÚ SAV).

Posch tiež zdôraznil, že SNP má viacero významov: "Jednak je to reakcia na nemeckú okupáciu nášho územia. Ďalším je otvorené prihlásenie sa k myšlienke Československého štátu, k obnove Československej republiky na demokratických princípoch. Je dôležité aj odmietnutie kolaborácie s nacistickým režimom a s ľudákmi."

V čase vypuknutia SNP sa bojovalo na ploche približne 20 000 kilometrov štvorcových, kde žilo okolo 1,7 milióna obyvateľov. Postupom času sa však tento priestor začal zmenšovať na oblasť stredného Slovenska pod tlakom nemeckej armády.

"Prvé boje vypukli 29. augusta ako reakcia na nemeckú okupáciu. Dokonca ešte pred tým, ako Ján Golian vydal legendárne heslo 'Začnite s vysťahovaním'. Ústup do hôr sa datuje na koniec októbra 1944, keď sa pod tlakom nemeckej armády prešlo z pozičného boja na partizánsky," dodal Posch.

Do SNP sa zapojili príslušníci viac ako 30 národov a národností. Spočiatku bojovalo na povstaleckom území približne 18 000 vojakov a dôstojníkov, po dvoch mobilizáciách sa tento počet zvýšil na 60 000, po boku ktorých bojovalo 12 000 partizánov.

"K týmto treba prirátať približne 5 500 partizánov, ktorí nepôsobili na povstaleckom území, ale v tyle nemeckých jednotiek," spresnil Posh.

Napriek značnej snahe nacistov eliminovať partizánske hnutie sa väčšina partizánskych jednotiek dokázala z obkľúčenia vymaniť a uniknúť. Nemecké jednotky však ešte viac zamerali svoje represálie na civilné obyvateľstvo, čo viedlo k masovým vraždám, ako napríklad v Kremničke, kde zavraždili 747 civilistov, a vo vápenke v Nemeckej, kde nacisti a ich domáci kolaboranti popravili približne 900 osôb.

Hoci od SNP uplynulo už 80 rokov, stále sa objavujú hlasy, ktoré ho spochybňujú a označujú za „čierny deň“ slovenských dejín, tvrdia, že bolo zbytočné a vopred odsúdené na zánik.

"Takéto reči viac vypovedajú o týchto ľuďoch než o SNP," povedal Posch. "Podstatné je pozrieť sa na to, aký režim tu vtedy vládol. Tým, ktorí oslavujú udalosti z marca 1939, treba pripomenúť, že už v marci 1939 vznikol v Ilave koncentračný tábor a bola podpísaná ochranná zmluva s nacistickým Nemeckom, ktorá výrazne obmedzovala suverenitu Slovenska. Osobne vnímam SNP ako úspech, ako skutočný vrchol odboja," zdôraznil historik.

Pamiatku hrdinov SNP si na Námestí SNP v Bratislave uctili minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč, minister dopravy SR Jozef Ráž a aj dvaja účastníci protifašistického odboja, Karol Kuna a Branislav Tvarožek, spolu s predstaviteľmi štátu, diplomatických zborov a zástupcami armády.

Slovenské národné povstanie (SNP) svetu jasne ukázalo, že Slováci odmietajú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom a sú odhodlaní bojovať za svoje ideály. Vyhlásil to Richard Takáč na pietnom zhromaždení pri príležitosti 80. výročia SNP.

"Táto idea dokázala zjednotiť ľudí rôznych vierovyznaní a politických orientácií," povedal Takáč. "Nech sú nám naši predkovia inšpiráciou pri dôslednom presadzovaní našich národných a štátnych záujmov. Naša štátnosť sa nerodila bez krvi. Bolo to práve krvou padlých hrdinov SNP, ktorou je naša história pokropená," zdôraznil.

Význam SNP pri zjednotení rôznych spoločenských prúdov vyzdvihol aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

"Účastníci SNP nám zanechali odkaz, že slobodu a demokraciu musíme chrániť a nenechať si ju nikým vziať. Naše dnešné rozhodnutia ovplyvnia, aké Slovensko zanecháme budúcim generáciám. SNP by nám malo byť príkladom, že za hodnoty a spravodlivosť sa treba postaviť. Svet je nastavený tak, že ak spravodliví a dobrí ľudia nebudú konať, zvíťazí zlo," upozornil Droba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: HÚ SAV, FB, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies