Talianska polícia odhalila mafiánske centrum ultras Interu a Milána. Vyhrážali sa aj Milanovi Škriniarovi! +VIDEO

NETKY.SK • 1 Október 2024, 16:08 • 2 min
Talianska polícia odhalila mafiánske centrum ultras Interu a Milána. Vyhrážali sa aj Milanovi Škriniarovi! +VIDEO

Operácia, pri ktorej bolo zatknutých 18 osôb, potvrdzuje, že tieto skupiny pôsobili ako zločinecké organizácie a boli napojené na Ndranghetu. V priebehu dvoch rokov boli zabití dvaja šéfovia skupiny „neroazzurro“, posledný tento mesiac.

slovakia

left justify in out

Talianske bezpečnostné zložky nasadili v pondelok 30. septembra, rozsiahlu operáciu proti ultras Interu a Milána, Curva Nord a Curva Sud, skupinám premeneným na zločinecké organizácie, ktoré uzavreli pakt o neútočení s cieľom kontrolovať ďalší predaj a predaj výrobkov na štadióne Giuseppe Meazza alebo San Siro, ktorý obidva tímy využívajú spoločne. V prípade Interu sa navyše potvrdili jeho väzby na kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta, ktorá sa považuje za najnebezpečnejšiu na svete. Vyšetrovatelia zdôraznili, že toto spojenectvo „preniklo do všetkých činností, ktoré súviseli so štadiónom.

O rozsahu operácie svedčí aj to, že na tlačovej konferencii sa napoludnie zúčastnil aj taliansky národný prokurátor pre boj proti mafii Giovanni Melillo. 

Je pravda, že ide o niečo, čo je známe už roky, s pravidelnými epizódami závažnosti, ktoré upozorňujú na to, čo sa deje. Napríklad v roku 2019 bol v Ríme zastrelený šéf ultras Lazia Fabrizio Piscitelli alias Diabolik, ktorý sa zaplietol do obchodov s rímskou kriminalitou, ako aj s krajne pravicovými kruhmi.

Navyše, milánsky radný Manfredi Palmeri je vyšetrovaný pre údajnú korupciu za to, že prijal obraz v hodnote 10 000 eur výmenou za to, že istému podnikateľovi poskytol koncesiu na parkoviská na štadióne.

 

Telo Antonia Bellocca (36), jedného z vodcov mafie 'Ndrangheta, po tom, ako ho zabil Andrea Beretta (49), známy člen Inter ultra.
Telo Antonia Bellocca (36), jedného z vodcov mafie 'Ndrangheta, po tom, ako ho zabil Andrea Beretta (49), známy člen Inter ultra.
Zdroj: Pietro Re (Zuma Press / ContactoPhoto)

Oba kluby nie sú do vyšetrovania zapletené, ale aj na policajnej nahrávke z roku 2023 jeden zo zatknutých telefonuje s trénerom Interu Simone Inzaghim a žiada lístky na finále Ligy majstrov a tréner im hovorí, že sa o to postará.

Dvaja z ultras zašli tak ďaleko, že sa v bare stretli s obrancom Milanom Škriniarom, aby sa dozvedeli o jeho budúcnosti. Keď potom zavolali svojmu šéfovi, ten im potvrdil, že hráč má strach. Prokurátor v prípade sa domnieva, že skupina chcela „vyslať signál klubu“, že sa zaujíma aj o prestupový trh.

Raz sa dokonca objavili na tréningovom ihrisku Interu, rozčúlení na začiatku sezóny, aby Inzaghimu povedali štyri veci o tom, ako by mal tím hrať, hoci ho nakoniec nevideli. Talianska futbalová federácia požiadala prokuratúru o informácie, aby preverila, či by mala uložiť športové sankcie, keďže predpisy zakazujú tímom udržiavať vzťahy s takýmito skupinami.

 

 

 

 

Pravdou je, že táto operácia s 18 zatknutými a odposluchmi je reakcia na spoločenský poplach, ktorý 4. septembra rozpútala brutálna vražda zachytená bezpečnostnými kamerami a ktorá sa objavila vo všetkých správach a médiách. Na parkovisku pri telocvični na predmestí Milána šéf Interu Curva Nord Andrea Beretta dobodal na smrť jedného zo svojich mužov, 36-ročného Antonia Bellocca, vo vnútri svojho auta, keď sa pokúšal vystúpiť, kým bolo vozidlo v pohybe.

Tento zločin však mal oveľa väčšiu váhu, pretože obeť, Antonio Bellocco, nebol len tak hocikto, ale člen jednej z najmocnejších mafiánskych rodín 'Ndrangheta z Gioia Tauro.

Medzi kriminálne aktivity, ktoré teraz vyšli najavo, patrí práve vydieranie všetkých obchodov v okolí štadióna San Siro s uvalením pizzo, mafiánskej dane. Beretta je vo väzení a medzi zatknutými je teraz aj jeho nástupca Renato Bosetti.

Vyšetrovanie, ktoré viedlo k dnešnej operácii, sa však začalo už v roku 2022, keď došlo k ďalšej známej vražde, a to Vittoria Baiochiho alias Lo Zio (El Tio). Bol to historický vodca ultras Interu, ktorý strávil 26 rokov vo väzení. Baiochi mal väzby aj na kalábrijský klan Facchineri, ako aj na sicílske organizácie Cosa Nostra a Puglia.

V Miláne, kde sú ultras zoskupení v kolektíve Curva Sud, nemajú zadržaní mafiánske pozadie, ale pôsobili podobným a nemenej násilným spôsobom
Ich vodca Luca Lucci si hovoril El Toro alebo Bestia Italia. Zatknutý bol aj jeho brat Francesco a Christian Rosiello, bodyguard známeho talianskeho rapera Fedeza, bývalého priateľa nemenej populárnej influencerky Chiary Ferragni.

Situáciu pre vás budeme aktualizovať v novších článkoch a vyjadreniach vyšetrovateľov a zainteresovaných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: El Pais, Foto: Fabio Ferrari (LAPRESSE)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies