Talianska vláda chce výrazne navýšiť turistickú daň. O koľko si Slováci priplatia?

NETKY.SK • 8 August 2024, 13:38 • 2 min
Talianska vláda chce výrazne navýšiť turistickú daň. O koľko si Slováci priplatia?

RÍM - Talianska vláda sa chystá výrazne zvýšiť turistickú daň, ktorá sa platí pri pobytoch v hoteloch a ďalších ubytovacích zariadeniach. Maximálna sadzba dane by mohla vystúpiť na 25 eur za osobu a noc, píše talianska tlač, podľa ktorej má už kabinet pripravené paragrafované znenie novely zákona. S návrhom nesúhlasia hotelieri. Podľa ministerstva pre turizmus sa bude o návrhu ešte rokovať, informuje wn24.cz.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa v časti talianskych miest platí turistická daň v maximálnej výške päť eur za osobu a noc. Sadzba môže byť až desať eur za osobu a noc v Ríme. Podľa novej vládnej úpravy by sa sadzba odvíjala od ceny ubytovania.

Pri cene ubytovania pod 100 eur by daň bola päť eur, pri najdrahších pobytoch s cenou nad 750 eur by mohla predstavovať až 25 eur. Konkrétnu výšku by si radnice mohli určiť samy.

Vyberať turistickú daň by podľa navrhovanej úpravy mohli všetky talianske mestá. V súčasnosti tak môže daň vyberať zhruba 1000 z 8000 talianskych obcí. Tým daň každoročne prináša cez 700 miliónov eur. S návrhom nesúhlasí združenie hotelierov.

„Nie sme bankomaty radníc,“ uviedlo združenie Confindustria Alberghi. Asociácia uvádza, že napríklad pri izbách s cenou mierne nad 100 eur by sa výrazne zvýšila daňová záťaž, pretože by turistický odvod predstavoval až desať eur za osobu a noc.

Vláda ale uisťuje, že ešte nie je nič rozhodnuté. „Dialóg (o zvýšení dane) bude pokračovať v septembri,“ uviedlo ministerstvo pre turizmus. O záležitosti chcú tiež ešte rokovať mestá, vyhlásilo v utorok ich združenie Anci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: wn24.cz, Foto: The Hollywood Reporter / Rocco Forte Hotels
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies