Taraba: Peniaze z plánu obnovy sú v bezpečí, ale míľniky sa posúvajú + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 28 August 2024, 18:23 • 3 min
Taraba: Peniaze z plánu obnovy sú v bezpečí, ale míľniky sa posúvajú + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Národná implementačná a koordinačná autorita považuje tri míľniky v rámci piatej žiadosti o platbu za rizikové a hrozí ich nesplnenie.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neohrozuje žiadne peniaze z plánu obnovy, pričom pri všetkých míľnikoch došlo k posunom. Po rokovaní vlády to vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Podľa Tarabu sú mnohé oblasti v pláne obnovy, ktoré tam zahrnula predchádzajúca vláda, "nerealizovateľné nezmysly, ktoré Slovensko nepotrebuje". Napriek tomu zdôraznil, že "na dennej báze komunikujeme s Európskou komisiou".

Za problematický označil výkup súkromných pozemkov v národných parkoch, ktorý je podľa neho, v nastavenom formáte, nerealizovateľný. "Predpokladali tam výkupnú cenu, ktorá je v realite štvornásobne vyššia," skonštatoval minister.

Ďalšou otázkou je dekarbonizácia, kde bola stanovená úspora 1,2 milióna ton oxidu uhličitého. Taraba poukázal na to, že slovenský priemysel je v porovnaní s poľským čistejší, čo vedie k vyšším nákladom na dekarbonizáciu slovenských fabrík. "Budeme hľadať v týchto dvoch oblastiach zhodu a riešenie s EK. Všetky ostatné veci idú podľa plánu," dodal minister.

Národná implementačná a koordinačná autorita považuje tri míľniky v rámci piatej žiadosti o platbu za rizikové a hrozí ich nesplnenie. V rámci MŽP sa to týka opatrenia Adaptácia regiónov na klimatickú zmenu s dôrazom na ochranu prírody a rozvoj biodiverzity a opatrenia Reforma krajinného plánovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies