Taraba: Vodárenské spoločnosti už nebudú v šedej zóne, štát zasiahne + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 4 September 2024, 15:04 • 4 min
Taraba: Vodárenské spoločnosti už nebudú v šedej zóne, štát zasiahne + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Zmenu má priniesť novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú Tarabu vláda poverila pripraviť.

slovakia

left justify in out

"Akcionármi vo vodárenských spoločnostiach budú môcť byť už len mestá, obce a štát," oznámil minister životného prostredia Tomáš Taraba po stredajšom rokovaní vlády. Zmenu má priniesť novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú Tarabu vláda poverila pripraviť.

"Budeme zabezpečovať, aby akcionárom vo vodárenských spoločnostiach nemohli byť žiadne neziskové ani iné organizácie napojené na mestá a obce. Týmito akcionármi budú môcť byť len mestá, obce a štát, pričom štát bude mať predkupné právo na všetky akcie," vysvetlil Taraba plánované zmeny.

"Pre nás je neprijateľné, aby systém fungoval v takej šedej zóne, v akej je teraz. Štát musí prebrať zodpovednosť za kritickú infraštruktúru, a preto si viem predstaviť, že štát začne vstupovať do týchto spoločností," dodal.

Novela zákona má tiež riešiť nedostatky, ktoré zistil Najvyšší kontrolný úrad SR pri kontrole vodárenských spoločností. "Zákon už máme napísaný a predložíme ho na vládu do dvoch mesiacov," poznamenal Taraba.

Minister tiež zdôraznil, že novela sa bude týkať aj prísnejších sankcií pre spoločnosti, ktoré nerešpektujú zákon.

"Myslím si, že vodárenské spoločnosti by mali mať zakázané vykonávať inú podnikateľskú činnosť než tú, ktorá súvisí s dodávkou vody a budovaním príslušnej infraštruktúry," uzavrel Taraba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies