Cukrovka môže až 12-krát zvýšiť riziko úmrtia na COVID-19. Informoval o tom časopis MedicalXpress s odkazom na údaje z amerických Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb.
Cukrovka zvyšuje riziko hospitalizácie
Podľa štatistík majú diabetici infikovaní koronavírusom šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť hospitalizácie ako iní pacienti.
U pacientov s cukrovkou je tiež 12-krát väčšia pravdepodobnosť, že zomrú na koronavírus. Toto je záver, ku ktorému dospeli odborníci z Kalifornskej univerzity. Ich výskum je publikovaný v časopise MedicalXpress.
Štatistika zhromaždená počas niekoľkých mesiacov pandémii ukázala, že cukrovka je na druhom mieste po kardiovaskulárnych ochoreniach, pokiaľ ide o závažnosť komplikácií vyvolaných COVID-19.
Cukrovka znižuje imunitu
Profesor Kalifornskej univerzity Prakash Deedwania pripomenul, že cukrovka má množstvo pridružených komplikácií, vrátane ochorenia obličiek, mozgovej príhody, infarktu myokardu, zhoršenej inervácie končatiny a poškodenia zraku.
Najzávažnejšou komplikáciou tohto ochorenia je zníženie účinnosti imunitného systému a závažný priebeh infekčných chorôb.
Profesor odporučil, aby diabetici pravidelne kontrolovali hladinu cukru v krvi a zostali v kontakte s lekármi. Okrem iného by títo pacienti mali žiť aktívnejší život a dobre spať.
Kontakt s lekárom a telemedicína
Doktor Joshua Joseph z Ohio State University odporučil, aby pacienti s vysokou hladinou cukru v krvi boli v neustálom kontakte so svojimi lekármi a sociálnymi pracovníkmi.
V tejto veci môže pomôcť aj použitie telemedicíny. Týmto spôsobom budú môcť pacienti odovzdávať lekárom údaje o hladine cukru v krvi a ďalšie informácie o svojom zdravotnom stave.
Na základe týchto údajov budú lekári schopní rozhodnúť o potrebe umiestniť pacienta do nemocnice. A tiež budú môcť ho izolovať od pacientov infikovaných koronavírusom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies