Telegram sprísňuje pravidlá: Odhalí IP adresy a telefónne čísla používateľov ohrozujúcich integritu platformy

NETKY.SK • 24 September 2024, 14:51 • 2 min
Telegram sprísňuje pravidlá: Odhalí IP adresy a telefónne čísla používateľov ohrozujúcich integritu platformy

Obľúbená chatovacia platforma Telegram aktualizovala svoje podmienky používania, aby odradila „rizikových používateľov“ od „ohrozenia integrity“ platformy, uviedol jej zakladateľ Pavel Durov.

slovakia

left justify in out

Platforma na zasielanie správ Telegram robí nové ústupky v oblasti bezpečnosti a súkromia používateľov po tom, ako bol minulý mesiac vo Francúzsku zatknutý jej zakladateľ a generálny riaditeľ Pavel Durov.

Durov bol zatknutý a vypočutý francúzskymi prokurátormi v súvislosti s podozrením z trestnej činnosti na platforme vrátane gangsterských transakcií a obchodovania s ľuďmi, ako aj v súvislosti s údajným neposkytnutím údajov súvisiacich s vyšetrovaním zo strany spoločnosti. Neskôr bol prepustený z policajnej väzby s kauciou stanovenou na 5,56 milióna dolárov, keďže vyšetrovanie stále pokračuje.

Vyšetrovanie vyvolalo diskusiu o slobode prejavu a trestnej činnosti na internete, ale obavy úradov neboli prekvapením. Aplikácia, ktorá nazbierala viac ako 950 miliónov používateľov, najmä vďaka technológii šifrovania a prísľubom súkromia používateľov, bola roky kritizovaná za svoju popularitu medzi pochybnými internetovými postavami a zločincami vrátane obchodníkov s drogami, prania špinavých peňazí a extrémistov vrátane belošských supremacistov a teroristických skupín, ako je ISIS.

Durov v pondelok uviedol, že Telegram bude odteraz zverejňovať IP adresy a telefónne čísla používateľov, ktorí porušujú pravidlá aplikácie, príslušným orgánom "v reakcii na platné právne požiadavky".

Predtým sa Telegram zaviazal zverejňovať telefónne čísla a IP adresy používateľov len vtedy, ak dostal súdny príkaz potvrdzujúci, že používateľ je podozrivý z terorizmu. Podľa správy o transparentnosti spoločnosti Telegram sa to nikdy predtým nestalo.

Generálny riaditeľ Telegramu Durov hovorí, že aplikácia bude poskytovať viac údajov vládam.
Generálny riaditeľ Telegramu Durov hovorí, že aplikácia bude poskytovať viac údajov vládam.
Zdroj: Bloomberg / Chris Ratcliffe

Nová politika sa vzťahuje na používateľov, ktorí sú podozriví z akéhokoľvek porušenia pravidiel Telegramu. Spoločnosť uviedla, že pred zverejnením údajov používateľov "vykoná právnu analýzu" žiadosti od orgánov. Tieto opatrenia budú podľa Durova "konzistentné na celom svete".

Aktualizované pravidlá sa okrem iného zameriavajú na používateľov, ktorí zneužívajú funkciu vyhľadávania v službe Telegram na predaj nelegálneho tovaru. "Vyhľadávanie v službe Telegram je určené na hľadanie priateľov a zisťovanie noviniek, nie na propagáciu nelegálneho tovaru," zdôraznil Durov.

Hoci tieto zmeny môžu znamenať menej trestnej činnosti vo verejných častiach platformy, nemusia nevyhnutne eliminovať nezákonné používanie súkromných, end-to-end šifrovaných konverzácií, v ktorých Telegram tvrdí, že "nemá žiadne spôsoby, ako dešifrovať skutočné informácie" z konverzácií.

V posledných týždňoch moderátori Telegramu použili umelú inteligenciu na to, aby bola funkcia vyhľadávania na platforme "oveľa bezpečnejšia", a podľa Durova bol označený problematický obsah zneprístupnený.

Telegram uviedol, že už predtým potlačil niektoré druhy obsahu, ktoré porušovali jeho pravidlá, vrátane obmedzenia prístupu k niekoľkým kanálom spojeným s Hamasom alebo ním prevádzkovaným v čase vojny tejto militantnej skupiny s Izraelom. Odstránili sa aj výzvy na násilie po správach, že aplikácia bola použitá na organizovanie krajne pravicových, protiimigračných nepokojov v Spojenom kráľovstve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Record, CNN, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies