Tenerife: Obľúbená dovolenková destinácia zatvára pláže kvôli fekáliám. Do mora sa šíria nebezpečné baktérie + VIDEO

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 16:48 • 2 min
Tenerife: Obľúbená dovolenková destinácia zatvára pláže kvôli fekáliám. Do mora sa šíria nebezpečné baktérie + VIDEO

TENERIFE - Na plážach na Tenerife, najväčšom z Kanárskych ostrovov, vyhlásili zákaz kúpania, pretože more je znečistené fekáliami. Úrady uviedli, že by mohol platiť celé leto. Hlavnou príčinou znečistenia mora je zlý stav kanalizačnej infraštruktúry. Ostrov s nadmerným množstvom škodlivín bojuje už niekoľko mesiacov, počas júla sa ale situácia výrazne zhoršila, informujú tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Nevhodná na kúpanie je okrem iného aj Playa Jardín, ktorá sa nachádza v severnej časti ostrova Tenerife neďaleko mesta Puerto de la Cruz. Obyvatelia mestskej štvrti Punta Brava poukázali na možnú príčinu uzavretia obľúbeného letoviska. Kanalizácia je podľa nich v takom zlom stave, že z nej do mora pretekajú litre splaškov, informuje Televisión Canaria Noticias.

Playa Jardín úrady zavreli začiatkom júla. Dokedy zákaz potrvá, neuviedli. Radnica vyvesila plagáty informujúce o zlej kvalite vody a prítomnosti nebezpečných fekálnych baktérií E. coli, ktoré bežne žijú v črevách zdravých ľudí a zvierat. Hoci mnoho kmeňov baktérií je neškodných, niektoré môžu spôsobovať silné brušné kŕče, krvavý hnačka a zvracanie.

Pláže na ostrove Tenerife sú znečistené fekálnymi baktériami už dva mesiace. "Je to šialené, na Tenerife je viac ako 200 výpustí do mora," povedal serveru Diario de Avisos dokumentarista Felipe Ravina.

Okrem spomínanej Playa Jardín sa k poškodeným oblastiam radí aj Playa de Las Teresitas alebo Playa de Troya. "Hoci sa na riešení závažného problému pracuje, zostávajú ešte roky, kým budú vidieť výsledky," dodal Ravina.

Je to práve baktéria E. coli, ktorá začiatkom júna ohrozila aj hladký priebeh olympijských hier v Paríži. Vtedy totiž denné testy kvality vody v rieke Seine ukázali nebezpečnú úroveň jej výskytu. Hoci sa výsledky neskôr zlepšili, obavy športovcov a verejnosti stále pretrvávali. Upokojiť situáciu tak musela sama starostka Paríža Anne Hidalgová , ktorá sa vo vode krátko pred najväčším športovým sviatkom vykúpala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Televisión Canaria Noticias, Foto: cnn.iprima.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies