TERORISTICKÝ útok v Ankare: 3 MŔTVI a 14 zranených po VÝBUCHU a streľbe +VIDEO

NETKY.SK • 23 Október 2024, 18:47 • 4 min
TERORISTICKÝ útok v Ankare: 3 MŔTVI a 14 zranených po VÝBUCHU a streľbe +VIDEO

ANKARA - Pri útoku na priestory štátneho zbrojárskeho podniku v Ankare zahynuli traja ľudia a 14 bolo zranených. Na videozázname je vidieť ozbrojených útočníkov. Zatiaľ nie je jasné, kto za útokom stojí.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov vlády pri útoku na priestory zbrojárskej spoločnosti v tureckom hlavnom meste Ankara zahynuli traja ľudia. Okrem toho bolo zranených 14 ľudí, informoval minister vnútra Ali Yerlikaya na platforme X. Napísal tiež, že dvaja „teroristi boli neutralizovaní“. Spočiatku nebolo jasné, či boli útočníci zadržaní alebo zabití.

Podľa tureckej vlády bol na spoločnosť Turkish Aerospace Corporation (Tusas) spáchaný teroristický útok. Podnik vyrába civilné, aj vojenské lietadlá a drony, ako aj ďalšie systémy obranného a vesmírneho priemyslu.
 
Turecká televízia NTV informovala o zadržaní rukojemníkov. Hovorila tiež o  prestrelke v oblasti Kahramankazan. Niektoré médiá tvrdia, že išlo o samovraždený útok. Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že na miesto boli vyslané záchranné zložky.
 
Turecké médiá spočiatku informovali o streľbe a výbuchu na ploche štátneho podniku. Na X sa šírili videá, na ktorých bolo počuť streľbu a sirény. Na záberoch televízie NTV bolo vidno veľké oblaky dymu pred vchodom do budovy Tusas. Podnik je vzdialený približne 40 kilometrov od Ankary.

Na televíznych záberoch tiež bolo vidieť, ako do budovy vchádza niekoľko ozbrojených útočníkov s ruksakmi. V čase výmeny bezpečnostného personálu dorazila skupina útočníkov taxíkom ku vchodu do komplexu, oznámila súkromná televízia NTV. Najmenej jeden z podozrivých odpálil bombu, zatiaľ čo ostatní jeho komplici prenikli do komplexu.

obrazok
Zdroj: NTV
obrazok
Zdroj: NTV
Obrazok
Zdroj: Die Welt

Na záberoch z bezpečnostných kamier odvysielaných v televízii bolo vidieť muža v civile, ktorý mal ruksak a držal útočnú zbraň. Podľa záberov bola medzi útočníkmi najmenej jedna ozbrojená žena.  

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya na fotografii z 1. októbra 2023, keď došlo k útoku aj v Ankare.
Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya na fotografii z 1. októbra 2023, keď došlo k útoku aj v Ankare.
Zdroj: Reuters/Cagla Gurdogan

Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu sa zamestnancom spoločnosti podarilo dostať do bezpečia, keď utiekli do krytov. Okolie bolo hermeticky uzavreté.

V Turecku v minulosti uskutočnili vážne útoky teroristické milície Islamský štát (IS), aj zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK), a to aj v hlavnom meste Ankara.

Tusas je jednou z najvýznamnejších tureckých spoločností v oblasti obrany a letectva. Okrem iného vyrába „Kaan“, prvé domáce stíhacie lietadlo v krajine. Tento týždeň sa v tureckej metropole Istanbul koná veľtrh obrany, letectva a kozmonautiky, na ktorom sa zúčastňuje približne 1 000 domácich a medzinárodných spoločností.

Obrazok
Zdroj: Spiegel/Necati Savas / EPA
Obrazok
Zdroj: NZZ / jum.


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, DPA, Frankfurter Allgemeine Zeitung, AP, Zeit, news.orf.at, N-TV, Foto: Stern/AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies