Teroristický útok v Karáči: Dvaja čínski občania zabití pri výbuchu, Peking žiada prísne tresty + VIDEO

NETKY.SK • 8 Október 2024, 16:20 • 2 min
Teroristický útok v Karáči: Dvaja čínski občania zabití pri výbuchu, Peking žiada prísne tresty + VIDEO

KARÁČI - Pri teroristickom útoku v Karáči, ktorý zasiahol konvoj čínskych inžinierov, prišli o život dvaja čínski občania. Separatistická skupina Balúčska oslobodzovacia armáda (BLA) sa prihlásila k zodpovednosti za útok. Čínska vláda vyzvala Pakistan na prísne potrestanie páchateľov a zintenzívnenie ochrany čínskych občanov v krajine.

slovakia

left justify in out

Čínske veľvyslanectvo v Pakistane uviedlo, že pri výbuchu neďaleko medzinárodného letiska v juhopakistanskom meste Karáči zahynuli v nedeľu večer dvaja čínski občania, pričom tento útok označilo za "teroristický".

Vo vyhlásení zaslanom novinárom separatistická militantná skupina Balúčska oslobodzovacia armáda (BLA) uviedla, že explóziu uskutočnila pomocou improvizovaného výbušného zariadenia umiestneného vo vozidle, ktorého terčom boli čínski občania vrátane inžinierov.

Čínske veľvyslanectvo v Pakistane vyzvalo svojich občanov, aby zvážili svoje cestovné plány do tejto krajiny po smrtiacom útoku v blízkosti medzinárodného letiska Džinna v Karáči, pri ktorom zahynuli dvaja čínski pracovníci a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

V pondelkovom vyhlásení veľvyslanectvo odporučilo čínskym občanom, aby sa vyhli cestám do juhozápadnej provincie Balúčistán a severozápadnej provincie Chajbar Pachtunchvá, kde došlo k nárastu útokov zameraných na čínsky personál a projekty.

Bezpečnostní pracovníci skúmajú miesto výbuchu neďaleko medzinárodného letiska v pakistanskom meste Karáčí v nedeľu.
Bezpečnostní pracovníci skúmajú miesto výbuchu neďaleko medzinárodného letiska v pakistanskom meste Karáčí v nedeľu.
Zdroj: The Japan Times / AFP / JIJI

K výbuchu došlo v nedeľu okolo 23.00 miestneho času, keď konvoj s čínskymi inžiniermi a investormi zasiahlo výbušné zariadenie umiestnené vo vozidle.

Pakistanský premiér Šehbaz Šaríf uviedol, že zranený bol aj čínsky občan a že prebieha vyšetrovanie. "Pakistan je odhodlaný chrániť našich čínskych priateľov," uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti X. "Nenecháme kameň na kameni, aby sme zaistili ich bezpečnosť a blaho."

K zodpovednosti sa prihlásila separatistická skupina Balúčska oslobodzovacia armáda (BLA), ktorá uviedla, že jeden z jej samovražedných útočníkov sa zameral na čínskych pracovníkov zo spoločného čínsko-pakistanského projektu uhoľnej elektrárne, keď opúšťali letisko.

Peking vyzval Islamabád, aby útočníkov "prísne potrestal". V pondelkovom vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Peking je udalosťou "šokovaný". "Čína vyzýva pakistanskú stranu, aby odstránila bezpečnostné medzery a prijala konkrétne opatrenia na ochranu čínsko-pakistanského hospodárskeho koridoru a čínskych štátnych príslušníkov... v Pakistane," uviedla.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na nedeľný útok zopakovalo svoj záväzok chrániť čínskych občanov a projekty. "Pakistan a Čína sú železní bratia," uvádza sa vo vyhlásení. "Pakistanské bezpečnostné orgány a orgány činné v trestnom konaní nebudú šetriť úsilím pri zadržaní páchateľov a ich sprostredkovateľov. Tento barbarský čin nezostane nepotrestaný."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, South China Morning Post, Foto: The Japan Times / Asif Hassan
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies