Tesla a Elon Musk dosiahli víťazstvo: Súd zamietol žalobu týkajúcu sa nadhodnocovania autonómnej technológie

NETKY.SK • 1 Október 2024, 16:30 • 2 min
Tesla a Elon Musk dosiahli víťazstvo: Súd zamietol žalobu týkajúcu sa nadhodnocovania autonómnej technológie

Tesla a jej generálny riaditeľ Elon Musk v pondelok dosiahli zamietnutie žaloby, ktorá ich obviňovala z podvádzania akcionárov nadhodnocovaním účinnosti a bezpečnosti technológie autonómneho riadenia automobilky s cieľom zvýšiť cenu jej akcií.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Tesla a jej generálny riaditeľ Elon Musk v pondelok dosiahli zamietnutie žaloby, ktorá ich obviňovala z podvodu na akcionároch tým, že preceňovali účinnosť a bezpečnosť samojazdiacej technológie automobilky s cieľom zvýšiť cenu jej akcií.

Musk v apríli vyhlásil, že Tesla "ide s autonómiou na doraz", pričom sa zaviazal, že automobilka vytvorí koncept samojazdiaceho vozidla novej generácie s názvom robotaxi. Miliardár a podnikateľ propaguje autonómiu už viac ako desať rokov a presviedča zákazníkov, aby platili tisíce dolárov za funkciu plne samojazdiaceho vozidla (Full Self Driving, FSD).

Názov je nesprávny - FSD si vyžaduje neustály dohľad a nerobí vozidlá autonómnymi - ale Musk opakovane predpovedal, že je na pokraji schopnosti vyrovnať sa značke. Spoločnosť je v súvislosti s touto funkciou zapletená do mnohých súdnych sporov vrátane sporov s investormi spoločnosti Tesla, ktorí tvrdia, že boli uvedení do omylu.

Americká okresná sudkyňa Araceli Martinez-Olguinová v San Franciscu uviedla, že akcionári nepreukázali, že Tesla a Musk by mali byť zodpovední za falošné sľuby, že sú blízko k dodaniu technológie, ktorá bude jazdiť bezpečnejšie ako ľudia, ale v skutočnosti bola "plná bezpečnostných problémov" a podporovala nepozornosť.

Ilustračné foto - elektrické automobily Tesla
Ilustračné foto - elektrické automobily Tesla
Zdroj: The Atlantic / Reuters / Elijah Nouvelage

Martinez-Olguinová uviedla, že niektoré z napadnutých vyhlásení spoločnosti Tesla a Muska neboli nevyhnutne nepravdivé, zatiaľ čo iné by mohli byť ospravedlnené, pretože sa týkali budúcich očakávaní týkajúcich sa technológie. Muskovo "praktické" riadenie podľa nej neznamená, že vedel viac, než dával najavo, zatiaľ čo jeho takmer 34-miliardový zisk z predaja akcií Tesly v období od februára 2019 do februára 2023 nedokazuje, že sa obohacoval na úkor ostatných akcionárov.

Investori tvrdili, že boli poškodení, keď pravda o nedostatkoch spoločnosti Tesla vyšla najavo a cena jej akcií klesla, uvádza sa v žalobe, podľa ktorej Musk predal akcie v hodnote 39 miliárd USD.

Spotrebitelia spoločnosti Tesla pokračujú v samostatnej navrhovanej hromadnej žalobe týkajúcej sa marketingu samojazdiacich vozidiel spoločnosti, zatiaľ čo spoločnosť Tesla začiatkom tohto roka urovnala vysokoprofilový súdny spor týkajúci sa smrteľnej nehody počas zapnutého autopilota.

Medzitým spoločnosť čelí federálnemu vyšetrovaniu, či chyby v systéme Autopilot prispeli k smrteľným nehodám, ako aj vyšetrovaniu federálnych prokurátorov a Komisie pre cenné papiere a burzu, či Tesla poskytla verejnosti zavádzajúce informácie o tejto funkcii. Podobné žaloby podané kalifornským ministerstvom motorových vozidiel boli začiatkom tohto roka povolené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, U.S News & World Report, Bloomberg, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies