Tesla spúšťa služby autonómnej prepravy: Musk sľubuje robotaxi už budúci rok

NETKY.SK • 24 Október 2024, 13:30 • 2 min
Tesla spúšťa služby autonómnej prepravy: Musk sľubuje robotaxi už budúci rok

Elon Musk oznámil, že Tesla plánuje spustiť služby autonómnej prepravy v Kalifornii a Texase už budúci rok, čo bude zahŕňať platené jazdy bez vodiča. Táto ambícia však čelí významným regulačným a technickým výzvam, najmä v Kalifornii, kde Tesla ešte nemá potrebné povolenia. Napriek tomu spoločnosť predpovedá výrazný nárast predaja vozidiel.

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk v stredu uviedol, že výrobca elektromobilov zavedie na budúci rok v Kalifornii a Texase služby prepravy bez vodiča pre verejnosť, pričom toto tvrdenie bude pravdepodobne čeliť značným regulačným a technickým problémom.

"Myslíme si, že už budúci rok budeme môcť Tesly bez vodiča využívať na platené jazdy," povedal Musk počas štvrťročného hovoru k výsledkom spoločnosti Tesla. Uviedol, že Tesla v súčasnosti ponúka zamestnancom v oblasti Sanfranciského zálivu službu prepravy na základe aplikácie.

Zamestnanci spoločnosti si mohli privolať autonómne ovládané vozidlo Tesla na cestu pomocou prototypu aplikácie spoločnosti na prepravu, uviedol Musk. Vozidlá prichádzajú s bezpečnostnými vodičmi za volantom, ktorí sú pripravení zasiahnuť v prípade, že sa niečo pokazí.

obrazok
Takto by mali mali vyzerať vozidlá robotaxi spoločnosti Tesla.
Zdroj: BBC / Tesla
obrazok
Elon Musk oznámil, že Tesla plánuje spustiť služby autonómnej prepravy v Kalifornii a Texase už budúci rok, čo bude zahŕňať platené jazdy bez vodiča.
Zdroj: InsideEVs

Vo svojom vyhlásení zdvojnásobil a rozšíril svoj sľub, ktorý dal pred dvoma týždňami pri predstavení robotického vozidla Tesla, keď povedal, že očakáva zavedenie "nekontrolovaného" samostatného riadenia v niektorých vozidlách Tesla v roku 2025. Chýbajúci obchodný plán týkajúci sa robotaxi na tomto podujatí spôsobil pokles akcií spoločnosti.

V stredu však Tesla získala späť dôveru investorov, keď predpovedala skokový nárast predaja vozidiel v budúcom roku.

Najmä v Kalifornii bude spoločnosť čeliť ťažkej úlohe pri získavaní potrebných povolení na poskytovanie plne autonómnych jázd platiacim zákazníkom.

Spoločnosť Tesla v súčasnosti nemá licenciu na prevádzkovanie komerčnej služby autonómnej prepravy v Kalifornii. Musk predpovedal, že získať povolenie v Texase bude jednoduchšie ako v Kalifornii.

Súčasná verzia systému FSD je asistenčným systémom vodiča úrovne 2, ktorý nie je autonómny a vyžaduje neustály dohľad človeka. Musk sľúbil, že FSD sa stane "bez dohľadu" budúci rok, ale jeho minulé predpovede o autonómii sa vo všeobecnosti nenaplnili.

Počas hovoru o výsledkoch opísali vedúci pracovníci spoločnosti Tesla niektoré funkcie súčasnej aplikácie Tesla, ako je zdieľanie profilov a synchronizácia nastavení v rôznych vozidlách, ako základ pre prípadnú službu robotaxi.

Spoločnosť začiatkom tohto roka prvýkrát zverejnila niekoľko snímok obrazovky s funkciou prepravy vo svojej aplikácii. Na prvej obrazovke je zobrazené veľké tlačidlo s nápisom "Summon" (Privolať) s nižšou správou o možnom čase čakania. Na ďalšej obrazovke je 3D mapa s malým virtuálnym vozidlom, ktoré sleduje trasu k čakajúcemu cestujúcemu. Vyzerá to veľmi podobne ako aplikácia Uber - ale viac ako Tesla.

Spoločnosť Waymo, ktorá ponúka platené jazdy v autonómnych vozidlách v oblasti Bay Area a Los Angeles, ako aj vo Phoenixe v Arizone, strávila roky testovaním miliónov kilometrov, kým získala prvé povolenie od Kalifornskej komisie pre verejné služby (CPUC), ktorá reguluje služby prepravy osôb.

rozhranie aplikácie Tesla pre službu Robotaxi
rozhranie aplikácie Tesla pre službu Robotaxi
Zdroj: Tesla


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Verge, Foto: InsideEVs
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies