TIP NA KNIHU Dievča z Neapola vám vyrazí dych. Prinúti vás položiť si zásadnú otázku a aspoň na chvíľu veriť v lásku na prvý pohľad

NETKY.SK • 8 Október 2024, 15:39 • 2 min
TIP NA KNIHU Dievča z Neapola vám vyrazí dych. Prinúti vás položiť si zásadnú otázku a aspoň na chvíľu veriť v lásku na prvý pohľad

Veríte v lásku na prvý pohľad? V takú, ktorá vám navždy zmení život, spáli dušu a udelí vám najkrajšiu, no zároveň aj najtvrdšiu lekciu v živote? Rosanna takú zažila. Bolo to vtedy, keď ešte nemohla o sebe prehlasovať ani toľko, že je tínedžerka. Bola dievčatko. Rodičia usporiadali slávnosť na počesť svojich priateľov, aby si pripili na ich výročie svadby. A vtedy tam prišiel aj on, Roberto a všetko sa zmenilo.

slovakia

left justify in out

Spisovateľku Lucindu Riley netreba predstavovať, slovenskí čitatelia ju už dobre poznajú a milujú. Hoci ona už nie je medzi nami, lebo si ju vzala choroba, jej príbehy zostali a vychádzajú aj ďalšie, ktoré majú čo povedať. Dievča z Neapola je jednou z nich. Lucinda ju napísala ešte dávno, pod svojím dievčenským menom a vtedy niesla názov Ária. Dnes je na pultoch kníhkupectiev tento príbeh, ohurujúci, bolestivý a predovšetkým krásny.

Hudba

Rosanna vtedy na tej oslave, keď ho uvidí, prežije ešte čosi iné než len stretnutie s láskou. Roberto je totiž spevák, v Taliansku študuje operu, a tak keď sa tam objaví, je jasné, že chcú, áno, všetci žiadajú, aby zaspieval. On aj zaspieva, ale nie príliš. Musí sa vraj šetriť.
 
A potom sa to stane. Ktosi navrhne, aby zaspievala Rosanna. Otvorí ústa a spustí. A Roberto, ktorý o ňu dosiaľ ani nezavadil pohľadom, (veď on je starší, ona malá a navyše okukoval jej sestru) ju naplno vníma.
 
A tak sa stanú dve veci. Po prvé, Rosanna si do denníka v ten večer napíše, že za Roberta sa jedného dňa vydá. A po druhé, Roberto navrhne jej rodičom, aby ju vzali za učiteľom spevu. Kedysi aj jeho učil a ona má dar. Môže sa venovať opere a raz všetkým vyraziť dych.

Príbeh naprieč rokmi

Rosanna sa do hudby zamiluje. Hoci to robí potajomky, s podporou brata, ale robí. Chodí za učiteľom, naberá odvahu aj skúsenosti. Je to úžasné, lebo keď človek číta, ako Rosanna a Roberto ľúbili hudbu, až máte chuť alebo skôr želanie, aby ste aj vy vvedeli spievať. A aj keď viete, že spev vám do vienka daný nebol, tak aspoň vás objíme chuť si niečo pustiť. Dajakú operu, hoci doteraz ste jej fanúšikom ani zďaleka neboli a vživote by ste na čosi také ani nepomysleli.
 
Áno, kniha Dievča z Neapola je aj o hudbe.

Je, pravdaže, aj o láske, tej romantickej. Sledujeme nielen Rosannu a Roberta, ale aj jej súrodencov, brata a sestru a aj jej priateľku. Roky sa striedajú, u niektorých vidno rast, u iných pád na dno.

Vekový rozdiel

Rosanna sa totiž s Robertom stretne znovu. A prejde určitý čas, ale nakoniec je jeho srdce v jej rukách. Je to vášnivé. Trochu aj toxické. A tiež nám ich vzťah, v ktorom, mimochodom, vôbec nie je problém, že on je od nej dosť starší, ukazuje, že niektoré chyby sa odčiniť nedajú. Aj keby sme ako chceli. Môžeme si spolu s Rosannou položiť zásadnú otázku. Čo sme schopní alebo koho sme schopní obetovať pre lásku? Môžeme dať aj samých seba, hoci to viac už nebudeme my?
 
Lucinda Riley prekvapila. Vždy píše výborne, vždy sú jej romány čítavé, napínavé. Ale toto. Toto bolo úchvatné. Najlepšie, čo zatiaľ bolo preložené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: FB BUXSK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies