TIP NA KNIHU Najznámejší šéfkuchár bez čapice je späť! Jamie Oliver ponúka vyše 120 nových receptov

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Najznámejší šéfkuchár bez čapice je späť!  Jamie Oliver ponúka vyše 120 nových receptov

Jednoduché recepty z obľúbených surovín, to je podtitul najnovšej knihy Jamieho Oliviera 7-krát inak, ktorá vychádza vo vydavateľstve Slovart.

slovakia

left justify in out

Prináša nápady na použite dostupných surovín v hektickej dobe jednoducho bez väčších nárokov na čas a rozmýšľanie. Jamie si urobil prieskum, aké suroviny ľudia pri varení najčastejšie používajú a pre svoju novú knihu si vybral 18 takých, ktoré sa neustále opakujú a stretávajú s absolútnou obľubou u tvorcov jedál. Maximum chutíminimum námahy je ďalším jeho heslom pre uľahčovaní zostavovania menu pre celú rodinu.

 

Jamie svojej knihe hovorí, že 72 percent receptov možno hodnotiť a zaradiť medzi každodenné a zvyšok príležitostné, čo znamená v praxi bežný deň a víkend. Pri každom recepte sú uvedené výživové hodnoty – o to ľahšie bude vaše rozhodovanie.

 

img

 

Príprava jedál z obľúbených surovín trvá od desať minút a ponúka aj recepty z jedného hrnca. Chutné jedlá môžete nechať v rúre či na sporáku bez toho, aby ste sa namáhali a urobia prácu za vás. Klasické, ľahké, sýte, ale aj vzrušujúce jedlá – to všetko nájdete v jeho novinke. Suroviny zase v každom obchode, nemusíte sa namáhať, len sa zastaviť cestou z práce alebo počas prechádzky. Recepty sú vhodné rovnako pre začiatočníkov, ako aj kuchynských kúzelníkov, ktorí sa vo varení priam vyžívajú. Nakoniec, posúďte sami. Vybrali sme pre vás tri recepty, ktoré vám napovedia viac.

 

 

 

Krehký brokolicový koláč – 6 porcií, príprava asi 20 minút

 

img

 

Suroviny: 1 brokolica(375 g), 5 vajec, vrchovatá lyžica anglickej horčice, 300 g cottage cheese, 50 g postrúhaný čedar, 3 lyžice červeného pesta a 220 g cesta filo.

 

Postup:

 

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme plnku. Z brokolice odrežeme tvrdý koniec a zvyšok stonky nahrubo postrúhame, ružičky odlomíme. V mise zľahka vyšľaháme vajíčka, pridame horčicu, cottage cheese a postrúhanú brokolicu. Potom pridáme čedar, trochu mletého čierneho korenia, soľ a zmiešame.

 

Pesto rozriedime troma lyžicami vody, pripravíme plytkú tortovú formu asi 25 cm priemer, hlbkú 4 cm, vymastíme olejom. Vložíme do nej dva plátky cesta filo tak, že sa v strede prekrývajú a potrieme ich pestom. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto. Okraje zvinieme ako na fotografii, na cesto nalejeme plnku, ktorú zvrchu posypeme ružičkami brokolice. Formu položíme na plech a v spodnej časti rúry pečieme asi 50 minút do zlatista a do chrumkava, Po upečení necháme 10 minút odpočívať a pokrájame.

 

 

 

Chrumkavé zlaté kurča – 2 porcie, príprava 15 minút

 

img

 

Suroviny: Kuracie prsia bez kože (po 150g), 1 citrón, 2 lyžice polohrubej múky, 2 plátky údenej prerastenej slaniny, 30 g strúhanky z kváskového chleba, ½ zrelého avokáda, 1 lyžica bieleho jogurtu a štipľavá čili omáčka na podávanie.

 

Postup:

 

Kuracie prsia z jednej strany jemne nakrojíme, vložíme medzi dva hárky papiera na pečenie a naklepeme na hrúbku asi 1 cm. Z oboch strán do nich votrieme soľ, čierne korenie a šťavu z polovice citróna. Na tanier nasypeme múku a mäso v nej zľahka obalíme. Slaninu nasekáme nadrobno. Vo veľkej teflónovej panvici zohrejem lyžicu olivového oleja, pridáme kuracie mäso so slaninou a pečieme asi tri minúty dozlatista. Mäso obrátime, k slanine prisypeme strúhanku a pečieme asi tri minúty, kým nie je mäso prepečené a strúhanka zlatistá.

 

Avokádo ošúpeme, dužinu dáme do mažiara, tĺčikom roztlačíme dohladka. Vmiešame jogurt, strek z citróna, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Naložíme na taniere, navrch dáme mäso a posypeme opraženou strúhankou, zľahka pofŕkame čili omáčkou a podávame s mesiačikmi citróna na pokvapkanie.

 

 

Misa s lososom a so sladkými zemiakmi – 2 porcie, príprava 40 minút

 

img

 

Suroviny: 2 malé sladké zemiaky po 150g, 2 citróny, 2 úplne čerstvé lososové filety s kožou a zbavené kostí a šupín, 160 g čerešňových paradajok rôznych farieb, 1/4 zrelého ananásu, ½ viazaničky mäty, 1-2 čili paričky rôznej farby.

 

Postup:

 

Zemiaky očistíme, varíme ich vcelku v osolenej vode asi 35 minút, kým nie sú nádherne mäkké. Asi desať minút pred koncom varenia vytlačíme šťavu z citrónov do dvoch misiek. Do každej misky pridáme lyžicu extra panenského olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie.

 

Lososa pokrájame na centimetrové kúsky, rozdelíme do misiek a dôkladne poprevraciame v dresingu.  Uhorku, paradajky a ošúpaný ananás pokrájame na centimetrové kúsky a pridáme do misiek. Mätové listy nasekáme nahrubo, čili papričky pokrájame na tenko a vmiešame do šalátu tak, aby sa všetko obalilo dresingom. Šupku zo sladkých zemiakov zľahka stiahneme, horúce zemiaky položíme na šalát. Konzumujeme ihneď.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Felicia Boronkajová



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies