AKTUALIZOVANÉ Tragická zrážka rýchlika s nákladným vlakom. Najmenej 4 obete. Sú tam aj Slováci? + FOTO z miesta nehody

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 08:02 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Tragická zrážka rýchlika s nákladným vlakom. Najmenej 4 obete. Sú tam aj Slováci? + FOTO z miesta nehody

PRAHA - V českom meste Pardubice sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Na mieste sú zranení. Potvrdil v noci na štvrtok pre spravodajský portál Novinky.cz hovorca hasičov správy železníc Martin Kavka.

slovakia

left justify in out

Pri zrážke zomreli najmenej štyria ľudia. Pri nehode zasahuje množstvo policajtov, hasičov aj záchranárov. Nehoda sa stala krátko pred 23.00 h neďaleko novej zastávky Pardubice-centrum.

Vlak číslo RJ 1021 spoločnosti Regio Jet smerujúci z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladnou súpravou spoločnosti ČD Cargo. V čase nehody bolo na palube vlaku viac ako 300 ľudí.

 

AKTUALIZOVANÉ

Slovenský rezort diplomacie: Medzi zranenými po zrážke vlakov môžu byť Slováci

Medzi zranenými po nočnej zrážke vlakov v českých Pardubiciach sú s veľkou pravdepodobnosťou aj občania Slovenskej republiky. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že zatiaľ nemajú potvrdené informácie o národnosti obetí.

"Náš zastupiteľský úrad v Českej republike je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov pri Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami," doplnil rezort.

        

Predný vozeň rýchlika bol vážne poškodený. "Hovoril som si, že ide na nesprávnu (koľaj), svietila zelená. Zrazu (nastala) rana a vlak zastal," vypovedal jeden zo svedkov nehody.
 
Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Na miesto nehody dorazilo 36 jednotiek hasičov, uviedla predstaviteľka HZS Pardubického kraja. "Prvé dva vagóny nákladného vlaku boli prázdne, takže nedošlo k žiadnej ďalšej havárii," povedala.

Prebieha vyslobodzovanie ľudí z vykoľajeného vozňa a triedenie ranených. Na mieste sú ťažko zranení. "V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla hovorkyňa záchrannej služby Pardubického kraja Alena Kisialová s tým, že zásah stále pokračuje a nejde o konečné údaje.
 
Na miesto dorazili dva záchranárske vrtuľníky - jeden z Hradca Králové, druhý z Prahy. Podľa prvých správ vo vykoľajenom vagóne cestovalo približne 20 ľudí. Poškodené boli aj ďalšie časti vlaku. Nehoda je vážna, povedal pre Českú televíziu hajtman Pardubického kraja Martin Netolický. Železničná prevádzka na danej trati je zastavená.
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Novinky.cz, HZS Pardubice, MZV SR, Foto: X / HZS Pardubice
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies