Treking v horách - ako sa správne vybaviť

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 15:34 • 2 min
Treking v horách - ako sa správne vybaviť

Treking v horách je jednou z najobľúbenejších aktivít pre milovníkov prírody a dobrodružstva. Ponúka možnosť uniknúť z mestského ruchu, zažiť krásy prírody a zároveň zlepšiť fyzickú kondíciu. Aby ste si však treking užili naplno a bezpečne, je dôležité byť správne vybavený. V tomto článku sa pozrieme na základné aspekty prípravy, vrátane výberu vhodného oblečenia, obuvi a ďalších nevyhnutností.

slovakia

left justify in out

Oblečenie pre treking

Pri výbere oblečenia pre treking je najdôležitejšie zamerať sa na vrstvenie a funkčnosť. Ideálne oblečenie by malo byť schopné rýchlo odvádzať pot, byť ľahké a zároveň teplé. Základnú vrstvu by malo tvoriť termoprádlo, ktoré rýchlo odvádza pot od tela a udržuje ho suché. Vyhnite sa bavlne, ktorá zadržiava vlhkosť a môže spôsobiť podchladenie. Syntetické materiály ako polyester alebo merino vlna sú ideálne.

Stredná vrstva je určená na izoláciu a udržanie tepla. Fleece alebo ľahká syntetická bunda sú skvelé možnosti. Vrchná vrstva by mala byť odolná voči vetru a vode. Kvalitná bunda s membránou, ako je Gore-Tex, vás ochráni pred nepriaznivým počasím a zároveň umožní odvádzanie vlhkosti z vnútorných vrstiev. Vyberte si napríklad oblečenie značky The North Face v obchode Sportano.sk, ktoré spĺňa všetky aspekty ideálneho turistického oblečenia.

Správna obuv pre treking

Výber správnej obuvi je kľúčový pre pohodlie a bezpečnosť počas trekingu. Neexistuje univerzálna obuv vhodná pre všetky typy terénu, preto je dôležité zvoliť si obuv podľa konkrétnych podmienok a náročnosti trasy. Pre ľahšie a menej náročné trasy je vhodná nízka trekingová obuv. Táto obuv je ľahšia a pohodlnejšia, poskytuje dobrú priedušnosť a flexibilitu.

Je ideálna pre jednodňové výlety na upravených chodníkoch. Pre náročnejšie trasy, ktoré zahŕňajú strmšie a kamenisté terény, je vhodná vysoká trekingová obuv. Táto obuv poskytuje lepšiu podporu členkov a ochranu pred zraneniami. Zvyčajne má tiež robustnejšiu podrážku s lepšou trakciou. Odolné turistické topánky Merrell ponúkajú rôzne modely, ktoré sú vhodné na všetky typy turistických trás.

Batoh a jeho vybavenie

Batoh je neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého trekera. Jeho správna veľkosť a obsah sú kľúčové pre pohodlie. Pri výbere batohu je dôležité zohľadniť dĺžku a náročnosť trasy. Pre jednodňové výlety postačí batoh s objemom 20-30 litrov. Pre viacdňové túry je vhodný batoh s objemom 40-70 litrov.

Dbajte na to, aby batoh mal nastaviteľné popruhy, bedrový pás a dostatok vreciek pre organizáciu vecí. Základným vybavením batohu by mali byť voda a jedlo, náhradné oblečenie, lekárnička, mapa a kompas, čelovka, nôž, slnečné okuliare a opaľovací krém. V chladnejších obdobiach nezabudnite na čiapku a rukavice.

Príprava a plánovanie trasy

Zistite si informácie o trase, jej náročnosti, dĺžke a podmienkach na ceste. Pred každým výletom si prečítajte dostupné informácie o trase, konzultujte ju s miestnymi turistickými centrami alebo skúsenými trekermi. Informujte sa o počasí a aktuálnych podmienkach na trase. Plánovanie pravidelných prestávok je dôležité pre udržanie energie a prevencie vyčerpania. Určte si body na trase, kde si môžete oddýchnuť, občerstviť sa a skontrolovať svoju výbavu.

Treking v horách môže byť úžasným zážitkom, ak sa naň správne pripravíte. Dodržaním týchto základných pravidiel si zaistíte bezpečný a pohodlný pobyt v prírode. Nezabudnite, že dobrá príprava je kľúčom k úspechu a užívaniu si krás prírody naplno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: CineLens/peopleimages.com / Adobestock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies