Trnava a okolité obce sa pripravujú na významné investície z eurofondov

NETKY.SK • 2 Október 2024, 12:13 • 2 min
Trnava a okolité obce sa pripravujú na významné investície z eurofondov

TRNAVA - Mesto Trnava a dvanásť surrounding obcí sa môžu tešiť na 40 miliónov eur z eurofondov, ktoré sú určené na rozvojové iniciatívy v regióne. O ich využití rozhoduje kooperačná rada udržateľného mestského rozvoja, ktorá už schválila projekty za 20 miliónov eur. Medzi plánovanými investíciami sú modernizácia dopravy, humanizácia obytných súborov a podpora školských projektov, pričom mesto nepredpokladá problémy s čerpaním pridelených prostriedkov.

slovakia

left justify in out

Mesto Trnava a dvanásť okolitých obcí získali z eurofondov, konkrétne z Programu Slovensko, 40 miliónov eur na rozvojové projekty. Ako informovala prednostka Mestského úradu v Trnave, Katarína Koncošová, o použití týchto prostriedkov už nerozhodujú ministerstvá, ale priamo kooperačná rada udržateľného mestského rozvoja Trnava, ktorej členmi sú predstavitelia Trnavy a dotknutých obcí.

Kooperačná rada už schválila projektové zámery v hodnote 20 miliónov eur a plánuje podporiť aj ďalšie iniciatívy. Medzi schválenými projektmi sa nachádza aj projekt dopravcu Arriva, ktorý prinesie do mestskej dopravy 17 elektrobusov.

V rámci mestských projektov je naplánovaná humanizácia obytného súboru Linčianska s rozpočtom 15 miliónov eur, modernizácia kamerového systému za 3,7 milióna eur a rekonštrukcia Emmerovej vily za 2,7 milióna eur. Okrem toho sa investície dotknú aj parku pri Kalvárii, kde sa plánuje rozpočet vo výške 1,3 milióna eur.

Peniaze z eurofondov budú smerovať aj do okolitých obcí. Hoci niektoré obce čelili problémom s podmienkami ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré stanovilo minimálnu výšku podpory na 200 tisíc eur, niektoré projekty, ako napríklad modernizácia základnej školy a jej areálu v Bučanoch, získali podporu.

Koncošová zdôraznila, že mesto Trnava a jeho okolité obce sa posúvajú k integrovanému prístupu, pričom projekty musia mať širší význam pre celý región. Napríklad projekt nákupu elektrobusov bol podporený aj starostami obcí, pretože zlepší kvalitu ovzdušia nielen v Trnave, ale aj v jej okolí.

Mesto Trnava nepredpokladá problémy s čerpaním pridelených peňazí. "Naopak, dúfame, že budú aj dodatočné prostriedky. Mesto má k dispozícii projekty so stavebným povolením za 49 miliónov eur," dodala Koncošová. Očakáva, že ak budú iné regióny čeliť problémom s čerpaním eurofondov, prostriedky budú prerozdelené do oblastí, kde ich dokážu efektívne využiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mestský úrad v Trnave, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies