Trnavský slad dostal od Európskej komisie prestížny status - chránené zemepisné označenie

NETKY.SK • 1 Február 2025, 11:14 • 2 min
Trnavský slad dostal od Európskej komisie prestížny status -  chránené zemepisné označenie

Produkt, ktorý má v tomto regióne tradície už od 16. storočia tak získal ďalšie uznanie aj možnosť nových exportných možností.

slovakia

left justify in out

Komisia schválila pridanie „Trnavského sladu“ zo Slovenskej republiky do registra chránených zemepisných označení. Stalo sa tak v týchto dňoch, spolu s naším pivovarským pokladom dostal ochrannú známku aj ovčí syr Gbejna z Malty. Toto označenie znamená, že je tak chránené špecifické know-how, osobitný výrobný proces a autentickosť produktov členských krajín EU.

„Trnavský slad“ je ľahký jačmenný slad určený predovšetkým na výrobu piva. Získava sa z odrôd jačmeňa pestovaných na Trnavskej tabuli v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny.

Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má v tomto regióne tradíciu už od 16. storočia. Sladovníctvo patrilo v Trnave odjakživa k dominantným výrobným odvetviam a trnavský slad sa tešil obľube aj v zahraničí. To, že v Trnave vyrábajú naozaj kvalitný slad svedčí aj to, že Lycos – Trnavské sladovne sú dnes akreditovanými dodávateľmi do pivných gigantov ako SAB Miller, Heineken, Carlsberg, či Molson Coors. Na to, aby z jačmeňa vyprodukovali kvalitný slad, museli sladovne prejsť masívnou rekonštrukciou. V posledných dvoch desaťročiach sa investovalo niekoľko miliónov eur na modernizáciu výroby, čím sa stali trnavské sladovne konkurencieschopné nielen na Slovensku, ale hlavne vo svete.

 Slovensko patrí dnes medzi desiatich najväčších exportérov sladu na svete. V Európskej únii je piate po Francúzsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. Zaradenie trnavského sladu do zoznamu chránených zemepisných označení je veľkým uznaním a potvrdením medzinárodného uznania kvality a jedinečnosti nášho sladu. Takisto to otvára ďalšie exportné možnosti pre túto špičkovú surovinu. 

Nový názov sa doplní do zoznamu 3 642 poľnohospodárskych výrobkov, ktoré sú už v registri Únie pre poľnohospodárske zemepisné označenia. Zoznam všetkých zapísaných zemepisných označení možno nájsť v databáze eAmbrosia.


Zdroj textu: europskenoviny.sk, Foto: foodandwine.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Alexandra Elia

Vyštudovala som odbor žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK Bratislava a Universitá per stranieri di Siena v Taliansku. Okrem jazykov sa zaujímam o umenie, hudbu, kultúry iných krajín, gastronómiu, spievam gospel. Pre Netky spracúvam témy zo zahraničia, šoubiznisu, kultúrne pozvánky, cestovateľské témy, otázky viery a kresťanstva.

Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies