Tropická búrka Helene naberá na sile: Tisíce evakuovaných, varovania pre Floridu a Mexiko + VIDEÁ

NETKY.SK • 25 September 2024, 12:49 • 2 min
Tropická búrka Helene naberá na sile: Tisíce evakuovaných, varovania pre Floridu a Mexiko + VIDEÁ

FLORIDA / GEORGIA - Tisíce obyvateľov Floridy museli opustiť svoje domovy, keďže tropická búrka Helene naberá na sile a hrozí, že zasiahne štát ničivým vetrom, záplavami a nebezpečnými prívalovými vlnami. Helene by mohla byť jednou z najsilnejších búrok posledného roka, pričom prichádza do oblastí, ktoré sa ešte nezotavili z nedávnych hurikánov.

slovakia

left justify in out

Tropická búrka Helene v Karibskom mori rýchlo zosilňovala a v stredu sa mala stať hurikánom, ktorý sa bude pohybovať severne pozdĺž mexického pobrežia smerom k USA, čo prinútilo obyvateľov k evakuácii, zatvoreniu škôl a úradom k vyhláseniu mimoriadnej situácie na Floride a v Georgii.

Varovanie pred tropickou búrkou a hurikánové pozorovania platia pre časti Kuby a Mexika, ako aj pre takmer celé pobrežie Floridského zálivu. Očakáva sa, že búrka bude rásť, podporovaná rekordne teplou vodou v Mexickom zálive, a v stredu sa zrýchli smerom k východnému pobrežiu Mexického zálivu.

Helene sa chystá na pobrežie Floridského zálivu, pravdepodobne v oblasti Big Bend, a hrozí, že sa stane najsilnejšou búrkou, ktorá zasiahne Spojené štáty za posledný rok. Helene, ktorá by sa mala stať hurikánom v stredu, by bola štvrtým hurikánom, ktorý tento rok dosiahne pevninu v USA, a piatym, ktorý zasiahne Floridu od roku 2022.

Prezident Joe Biden vyhlásil na Floride stav núdze a vyslal na Floridu a do Alabamy tímy Federálnej agentúry pre riadenie krízových situácií, aby podporili miestnych prvých záchranárov. Federálne úrady rozmiestnili generátory, potraviny a vodu spolu s pátracími a záchrannými tímami a tímami na obnovu dodávok elektrickej energie, uviedol Biely dom.

Mapa Národného centra pre hurikány ukazuje, ako sa búrka vyvíja a v noci na štvrtok sa prehnala severne cez floridský Panhandle. Tallahassee sa nachádza v strede predpovedanej dráhy. Zvyšky búrky by mali v piatok ráno prejsť cez Alabamu a Georgiu, prejsť ponad Huntsville a Atlantu a cez víkend pokračovať na sever cez Tennessee a Stredozápad.

Silný vietor zasiahne Panhandle na Floride vo štvrtok ráno, pričom sa očakáva, že búrka počas dňa zoslabne a bude smerovať do Georgie. V niektorých častiach juhovýchodu vrátane Karolíny by sa však stále mohol vyskytnúť vietor s tropickou búrkou, pretože systém sa bude naďalej presúvať do vnútrozemia.

V okrese Taylor, juhovýchodne od Tallahassee, vydal úrad šerifa v utorok večer príkaz na povinnú evakuáciu všetkých obyvateľov a podľa vyhlásenia vyhlásil zákaz vychádzania od východu do západu slnka. "Tento systém bude iný ako všetko, čo sme doteraz zažili," uviedol úrad šerifa. Povinná evakuácia bola nariadená aj pre celé okresy Franklin a Wakulla.

Mnohí na Kube sa tiež obávajú búrky, ktorej chápadlá by mali zasiahnuť hlavné mesto Havana, ktoré zápasí s vážnym nedostatkom vody, hromadami nevyvezeného odpadu a chronickými výpadkami elektrickej energie.

Mexiko sa stále spamätáva z hurikánu John, ktorý sa prehnane prehnáva jeho druhým pobrežím. John zasiahol južné tichomorské pobrežie krajiny v pondelok neskoro večer, pričom zabil dvoch ľudí, strhol plechové strechy z domov, vyvolal zosuvy bahna a vyvrátil desiatky stromov, uviedli v utorok úradníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, AP, CBS News, Foto: The Points Guy / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies