Trump kritizuje Zelenského: Aj najhoršia dohoda s Ruskom by bola lepšia než súčasná vojna

NETKY.SK • 26 September 2024, 09:19 • 2 min
Trump kritizuje Zelenského: Aj najhoršia dohoda s Ruskom by bola lepšia než súčasná vojna

WASHINGTON - Donald Trump kritizoval Volodymyra Zelenského za to, že nevyjednáva s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine. Tvrdí, že aj "najhoršia dohoda" by bola lepšia ako súčasná úroveň smrti a skazy.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký prezident a súčasný republikánsky kandidát Donald Trump kritizoval 25. septembra na predvolebnom mítingu prezidenta Volodymyra Zelenského a obvinil ho z toho, že odmieta "uzavrieť dohodu" s Ruskom a "robí malé odporné útoky" na Trumpa.

Tieto komentáre prichádzajú v čase, keď Zelenskyj navštívil USA, aby medzi svetovými lídrami získal podporu pre globálny mierový summit na Ukrajine a predstavil svoj päťbodový plán víťazstva americkému vedeniu. ZelenskyJ údajne nemá naplánované žiadne stretnutie s Trumpom.

V stredu na predvolebnom mítingu v Severnej Karolíne Trump povedal, že Ukrajina nikdy nebude schopná nahradiť "mnoho mŕtvych ľudí" a miest zničených počas vojny. "Tieto mestá sú preč. Sú preč a my naďalej dávame miliardy dolárov človeku, ktorý odmietol uzavrieť dohodu, Zelenskému. Neexistovala dohoda, ktorú by mohol uzavrieť a ktorá by nebola lepšia ako situácia, ktorú máte teraz," povedal Trump svojim priaznivcom.

"Máte krajinu, ktorá bola zničená a nie je možné ju obnoviť. Bude trvať stovky rokov, kým ju obnovíme, nie je dosť peňazí na to, aby sme ju obnovili, aj keby sa celý svet spojil," povedal Trump. "Ak by uzavreli zlú dohodu, bolo by to oveľa lepšie," dodal.

"Trochu by sa vzdali a všetci by žili a každá budova by bola postavená a každá veža by starla ďalších 2000 rokov," povedal Trump.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje v Bezpečnostnej rade OSN.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje v Bezpečnostnej rade OSN.
Zdroj: Al-Monitor / Brian R. Smith

Trumpova rétorika proti Zelenskému a podpore Ukrajiny zo strany USA sa v posledných dňoch zostrila. Tvrdil, že Zelenskyj chce, aby demokrati vyhrali nadchádzajúce prezidentské voľby, a označil ho za "najväčšieho obchodníka na svete".

Republikánski lídri 25. septembra obvinili Zelenského aj z toho, že zasahoval do volieb, keď navštívil továreň na výrobu munície v rodnom meste amerického prezidenta Joea Bidena, v Scrantone v Pennyslvanii, v štáte, kde sa bojuje o priazeň voličov.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson žiadal, aby Zelenskyj prepustil ukrajinskú veľvyslankyňu v USA Oksanu Makarovkovú za jej úlohu pri organizovaní tejto cesty.

Republikánsky predseda Výboru pre dohľad Snemovne reprezentantov tiež oznámil, že začína vyšetrovanie údajného zneužívania vládnych prostriedkov Bidenovou a Harrisovej administratívou.

Zelensky kritizoval Trumpove plány na ukončenie vojny v rozhovore pre New Yorker začiatkom tohto týždňa. Trumpovho protikandidáta, republikánskeho senátora J. D. Vancea, označil za "príliš radikálneho" a povedal, že vojna by sa nemala skončiť na úkor Ukrajiny.

Zelenskyj v stredu na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyzval na solidaritu a snažil sa získať podporu pre svoj "mierový vzorec" z roku 2022, ktorý požaduje vyhnanie všetkých ruských síl z Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Kyiv Independent, Foto: PBS / Reuters / Brian Snyder
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies