Trump sa zaviazal, že Elona Muska postaví do čela vládnej komisie pre efektívnosť + VIDEO

NETKY.SK • 6 September 2024, 11:08 • 2 min
Trump sa zaviazal, že Elona Muska postaví do čela vládnej komisie pre efektívnosť + VIDEO

WASHINGTON - Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump sa zaviazal, že v prípade svojho víťazstva v novembrových voľbách vytvorí komisiu pre efektívnosť vlády na čele s podnikateľom Elonom Muskom.

slovakia

left justify in out

Trump tento sľub vyslovil vo štvrtok, keď v predvolebnom prejave v Newyorskom ekonomickom klube predstavil svoju ekonomickú víziu. 

Sľuby o hospodárskej prosperite boli základom Trumpovej kandidatúry na znovuzvolenie v roku 2024 a svoj štvrtkový prejav využil na prezentáciu svojich plánov na "národnú hospodársku renesanciu". Patria medzi ne často opakované návrhy na zníženie regulácie výroby energie, zníženie vládnych výdavkov a zníženie korporátnych daní pre americké spoločnosti.

Menej známe boli jeho plány na prijatie kryptomien a vytvorenie komisie pod Muskovým vedením, ktorá by podľa jeho slov mala do šiestich mesiacov od svojho vzniku odstrániť "podvody a nesprávne platby". "Vytvorím komisiu pre efektívnosť vlády, ktorej úlohou bude vykonať kompletný finančný a výkonnostný audit celej federálnej vlády a navrhnúť radikálne reformy," povedal Trump.

 

Vláda USA už má nestranný Úrad vládnej zodpovednosti (GAO), federálnu kontrolnú agentúru, ktorej úlohou je vyšetrovať federálne výdavky a výkonnosť. Trump neponúkol podrobnosti o navrhovanej novej komisii ani o tom, ako by fungovala.

Napriek tomu tento sľub rýchlo odsúdil predseda Americkej federácie vládnych zamestnancov, odborového zväzu, ktorý zastupuje približne 750 000 federálnych zamestnancov.

Vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Reuters Everett Kelley obvinil Trumpa a Muska, že chcú rozvrátiť nestranný sektor štátnej služby a nahradiť prepustených pracovníkov politickými spojencami. "Na tom nie je nič efektívne," povedal Kelley.

Musk na svojej stránke X napísal, že by prijal túto funkciu, ak by Trump vyhral voľby 5. novembra. Už predtým v auguste počas podcastu povedal, že s Trumpom o tejto komisii diskutoval. "Teším sa na službu Amerike, ak sa naskytne príležitosť," povedal Musk, ktorý v roku 2022 založil spoločnosť X, vtedy známu ako Twitter. "Nepotrebujem žiadny plat, žiadny titul ani uznanie." Po získaní Trumpovho zákazu ho z platformy rýchlo zrušil. Neskôr podporil Trumpa v prezidentských voľbách po júlovom pokuse o atentát na republikánskeho lídra.

 

Hospodárstvo a volebné urny

Ekonomika sa stala kľúčovou témou prezidentských volieb v roku 2024, v ktorých sa Trump stretne s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, kandidátkou demokratov. Stalo sa tak v čase, keď americkí spotrebitelia naďalej zápasia so životnými nákladmi, a to aj napriek tomu, že inflácia sa za posledné dva roky spomalila.

Minulý mesiac Harrisová predstavila populistickú ekonomickú víziu, ktorá by zakázala "zdražovanie" potravín. Takisto by podporila prvonadobúdateľov, ponúkla daňový úver na deti a vytvorila daňové stimuly pre staviteľov cenovo dostupných domov.

V stredu tiež uviedla, že sa bude usilovať o zvýšenie dane z kapitálových výnosov pre bohatých Američanov, ale že toto zvýšenie bude nižšie ako podobné zvýšenie, ktoré navrhol prezident Joe Biden.

Harrisová plánuje zaviesť 28-percentnú daň z investičných ziskov pre osoby s najvyšším príjmom, čo je menej ako 39,6 %, ktoré navrhoval Biden. Tento krok bol vnímaný ako snaha rozšíriť Harrisovu príťažlivosť medzi ultrabohatými ľuďmi. Vo štvrtkovom prejave pred niekoľkými významnými generálnymi riaditeľmi Trump zopakoval svoj plán znížiť sadzbu dane z príjmu právnických osôb v USA z 21 % na 15 %, ale len pre spoločnosti, ktoré vyrábajú na domácom trhu.

Povedal tiež, že v snahe znížiť náklady na bývanie sprístupní federálne pozemky na výstavbu domov. Tieto nové zóny na bývanie by boli "nízko zdanené" a "nízko regulované", povedal Trump bez toho, aby to bližšie špecifikoval.

Prieskumy ukázali, že voliči vo všeobecnosti považujú Trumpa za vhodnejšieho na zvládnutie ekonomiky ako Harrisovú, hoci v celoštátnych prieskumoch, ako aj v prieskumoch v bojových štátoch sa táto dvojica drží na dostrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: AP / Alex Brandon
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies