Trump vs. Harrisová: Čo možno očakávať od historickej debaty?

NETKY.SK • 9 September 2024, 14:08 • 2 min
Trump vs. Harrisová: Čo možno očakávať od historickej debaty?

WASHINGTON - Viceprezidentka Kamala Harrisová a Donald Trump budú v utorok večer po prvýkrát diskutovať. Ich vzájomná konfrontácia prichádza v rozhodujúcom momente mimoriadne tesného súboja. Harrisová a Trump budú spolu v jednej miestnosti po prvýkrát.

slovakia

left justify in out

Viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump sa v utorok stretnú v dôležitom momente, ktorý by mohol zvrátiť mimoriadne tesný súboj v roku 2024.

Harrisová a Trump sa stretnú po prvý raz osobne, čo je pripomienkou toho, ako dramaticky sa tento súboj zmenil po tom, ako v júli z boja odstúpil prezident Joe Biden.

Národné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Harrisová má len mierny náskok. V niektorých prípadoch je súboj ešte tesnejší v malom počte rozhodujúcich štátov, ktoré rozhodnú voľby.

Od piatku je v priemere prieskumov denníka The Washington Post rozdiel medzi dvojicou väčší ako 3 percentuálne body len v jednom štáte, vo Wisconsine, kde Harrisová vedie. Podľa volebného prognostika Natea Silvera je Trump miernym favoritom na víťazstvo v Zbore voliteľov, a tým aj na prezidentský úrad.

Trump po Bidenovom odchode z debaty váhal s pravidlami debaty, ale vzhľadom na Harrisovej dynamiku si nemohol dovoliť vážne vynechať konfrontáciu. Len niekoľko dní pred debatou Harrisová súhlasila so stlmením mikrofónu kandidáta, ktorý nehovorí. Bidenov tím sa pôvodne usiloval o túto zmenu pravidiel pred júnovou debatou, ale Harrisovej tím sa snažil Trumpa dotlačiť k tomu, aby sa vrátil k voľnejšiemu formátu na spadnutie. Samotný Trump naznačil, že by bol otvorený takzvaným "horúcim" alebo "otvoreným" mikrofónom, ale nakoniec sa držal podmienok, na ktorých sa s Bidenom dohodli.

Prvá debata medzi Harrisovou a Trumpom sa uskutoční v utorok o 21.00 h SELČ. Hostiteľom debaty bude spravodajská televízia ABC News, ale ostatné hlavné siete ponúknu simultánny prenos.
Prvá debata medzi Harrisovou a Trumpom sa uskutoční v utorok o 21.00 h SELČ. Hostiteľom debaty bude spravodajská televízia ABC News, ale ostatné hlavné siete ponúknu simultánny prenos.
Zdroj: Variety / Getty Images

V čom inom sa to bude líšiť?

Podobne ako júnová debata Bidena a Trumpa, aj táto sa zásadne líši od všetkých moderných veľkých prezidentských debát. Je to preto, že obe kampane sa dohodli na tvrdom vyzbrojení Komisie pre prezidentské debaty, dvojstrannej skupiny, ktorá organizuje prezidentské debaty už desaťročia. Republikáni opustili komisiu pre diskusie v roku 2022, ale posledný úder jej zasadila Bidenova kampaň. Podobne ako v júni, ani teraz nebudú prítomní diváci naživo. Bidenova kampaň v máji uviedla, že stlmenie mikrofónov a vylúčenie publika vráti prezidentské debaty na prijateľnú úroveň slušnosti - takmer všetci sa zhodujú, že prvá debata v roku 2020 bola úplnou katastrofou.

 

Aký bude Trumpov prístup?

Trump chce potlačiť Harrisovej dynamiku tým, že jej príklon k stredu vykreslí ako neúprimný. Snaží sa ju tiež označiť za komunistku, čím sa vracia k dlhoročnej taktike GOP, ktorá spočíva vo vyvolávaní červeného strachu. Podobne ako pred súbojom s Bidenom, aj bývalý prezident strávil prípravu na debatu zhadzovaním ABC News. Trump opakovane povedal, že CNN bola počas júnovej debaty spravodlivá po tom, ako jeho spojenci spochybnili, či by televízia mohla byť nestranná.

Trump sa pustil najmä do Georgea Stephanopoulosa, moderátora relácie "This Week", hoci tento bývalý poradca Clintonovej nie je jedným z dvoch moderátorov.

 

Ako sa Harrisová pokúsi vyhrať?

Harrisová telegrafuje, že chce debatu ukončiť virálnym momentom podobným tomu, keď viceprezidentovi Mikeovi Penceovi povedala: "Pán viceprezident, hovorím ja", keď ju prehovoril počas viceprezidentskej debaty v roku 2020. Harrisová pripomenula priaznivcom, čo sa stalo, v e-maile na získavanie finančných prostriedkov s názvom "Pamätáte si to?", ktorý obsahoval GIF tohto momentu. Agentúra Reuters uviedla, že Harrisovej tím "verí, že debatu budú mnohí sledovať vo forme videoklipov na platformách sociálnych médií".

Posledných niekoľko dní strávila v Pittsburghu, kde usporiadala mini prípravný tábor na debatu. Bývalý asistent Clintonovej Philippe Reines hrá Trumpa v simulovaných debatách, čo je úloha, do ktorej sa v roku 2016 dostal aj v prípade Clintonovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Foto: CNN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies