Turecko chce v EÚ registrovať pravý kebab. Nemci sú proti, už ho majú za svoj

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 17:31 • 2 min
Turecko chce v EÚ registrovať pravý kebab. Nemci sú proti, už ho majú za svoj

ANKARA - Německo se staví odmítavě ke snaze Turecka zaregistrovat u unijních úřadů recept na pravý döner kebab. Píše to turecký deník Hurriyet. Ankara podala v polovině dubna žádost, aby se döner kebab stal v Evropské unii zaručenou tradiční specialitou. Tím by se na území EU a Británie registrovala jediná správná receptura pro výrobu döner kebabu.

slovakia

left justify in out

Známka zaručenej tradičnej špeciality má spotrebiteľovi garantovať, že potravina či pokrm bol pripravený podľa registrovaných receptúr a postupov. Výroba sa potom môže uskutočniť aj mimo štátu, ktorý o registráciu požiadal. V Česku majú túto značku napríklad pražská šunka, spišské párky či tradičná poľovnícka saláma, túto ochranu má aj neapolská pizza či šunka jamón serrano. Registrovať je možné potraviny či jedlá, ktoré sa vyrábajú podľa jednej receptúry aspoň 30 rokov. Za zneužitie chráneného názvu potom hrozia pokuty.

Žiadosť o registráciu podala medzinárodná federácia výrobcov kebabov v Istanbule a ku koncu apríla bola zverejnená v únijnom vestníku. Tým odštartovala trojmesačná lehota na podanie námietok. Tureckí výrobcovia tvrdia, že prvé zmienky o jedle, ktoré by sa dalo označiť za kebab, siahajú do 15. storočia. Do Európy sa tento pokrm rozšíril po druhej svetovej vojne vďaka masovej migrácii Turkov do Nemecka. Prvý döner kebab bol podľa žiadosti pripravený v Berlíne v roku 1972.

Práve v Nemecku, kde je kebab veľmi obľúbeným pouličným jedlom, však turecká žiadosť budí rozpaky. Vo vyjadrení pre denník Hurriyet nemecké ministerstvo poľnohospodárstva označuje kebaby za „nemeckú národnú pochúťku“. "Vytvorenie nových štandardov na výrobu kebabov by mohlo podkopať jeho jedinečnú adaptáciu v Nemecku," uviedlo podľa denníka ministerstvo.

Z tureckej iniciatívy nie je podľa denníka nadšená ani časť výrobcov v Nemecku, pre ktorých by schválenie ochrannej známky znamenalo ďalšiu byrokraciu. „V Turecku nerobia dönery, ako my tu,“ tvrdí Arif Keleş, ktorý pripravuje tento pokrm v Berlíne. Podľa neho by dodržiavanie parametrov obsiahnutých v žiadosti bolo výzvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Hurriyet, Foto: iStockphoto (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies