Uctenie Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku: Tradícia plná bolesti a nádeje

NETKY.SK • 15 September 2024, 14:10 • 2 min
Uctenie Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku: Tradícia plná bolesti a nádeje

Na Slovensku je sviatok Sedembolestnej Panny Márie jedinou slávnosťou svojho druhu na svete. Uctievanie Márie má hlboké korene a pripomína sedem bolestí, ktoré Božia Matka prežila. Tradícia púti do Šaštína sa datuje už od 16. storočia, keď vznikla socha Sedembolestnej ako symbol nádeje v ťažkých časoch.

slovakia

left justify in out

Slovenskí katolíci dnes oslavujú sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, ktorá bola vďaka hlbokej úcte vyhlásená za hlavný symbol náboženskej tradície. Tento deň bol zákonom NR SR vyhlásený za deň pracovného pokoja.

V tento sviatok veriaci spomínajú na sedem bolestí Márie: proroctvo Simeona, útek do Egypta, stratu Ježiša v chráme, stretnutie so synom na krížovej ceste, ukrižovanie a smrť Ježiša, prijatie jeho tela do náručia a uloženie do hrobu.

Sviatok Sedembolestnej sa prvýkrát spomína na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom v roku 1412, pričom v roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil šaštínsky chrám za baziliku minor a potvrdil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska.

Tento chrám každoročne počas národnej púte navštívi približne 20-tisíc veriacich.
Tradícia putovania do Šaštína siaha až do roku 1564, keď Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, darovala sochu Sedembolestnej ako poďakovanie za vypočuté modlitby v rodinných trápeniach.

Verím, že dnešný sviatok je dobrou príležitosťou pre zomknutie Slovenska a že každý z nás v sebe nájde viac pokoja. Prajem vám krásny sviatočný deň," poznamenal prezident Peter Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: kosiceonline.sk, Foto: Bystricoviny.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies