Ukrajina predáva titánový gigant UMCC za 96 miliónov USD: Zriedkavá vojnová privatizácia má posilniť vojenský rozpočet

NETKY.SK • 16 Október 2024, 09:05 • 2 min
Ukrajina predáva titánový gigant UMCC za 96 miliónov USD: Zriedkavá vojnová privatizácia má posilniť vojenský rozpočet

KYJEV - Ukrajina predala štátneho výrobcu titánu UMCC spoločnosti Cemin Ukraine za 96 miliónov USD v rámci zriedkavej privatizácie počas vojny. Vláda dúfa, že tento predaj pomôže získať financie na vojenské výdavky a posilní obranné kapacity krajiny. Kupujúci je zaviazaný investovať do modernizácie podniku a vyrovnať jeho dlhy.

slovakia

left justify in out

Ukrajina predala štátny podnik UMCC-Titanium za 3,94 miliardy hrivien (96 miliónov USD) spoločnosti Cemin Ukraine, uviedol 9. októbra vo vyhlásení štátny fond nehnuteľností.

Ukrajina oznámila, že prijala ponuku na štátneho výrobcu titánu v rámci zriedkavej vojnovej privatizácie, keďže vláda zápasí s rastúcim tlakom na vojnový rozpočet.

Začiatkom tohto roka minister financií krajiny varoval, že v ukrajinskom štátnom rozpočte chýba 5 miliárd dolárov na vojenské výdavky.

"Rozpočet získa významné zdroje na posilnenie našich obranných spôsobilostí," uviedla vo vyhlásení šéfka fondu Ivanna Smachylo.

Spoločnosť UMCC je jedným z najväčších svetových výrobcov titánu, ktorý ťaží a spracováva rudy na piesky a koncentráty. Viac ako 90 % titanovej rudy, ktorú vyrába, sa používa vo farbách, pričom dodáva aj do priemyselných odvetví, ako je sklársky, keramický a žiaruvzdorný priemysel.

Úspešný uchádzač v dražbe je povinný zachovať základnú prevádzku podniku, investovať najmenej 400 miliónov hrivien do technickej prestavby a modernizácie, ako aj zaplatiť mzdové nedoplatky a dlhy voči rozpočtu, uviedol fond majetku.

Jediným uchádzačom v aukcii bola spoločnosť Cemin Ukraine, ktorá patrí do holdingu Neqsol. Medzinárodnú skupinu spoločností Neqsol Holding vlastní azerbajdžanský podnikateľ Nasib Hasanov. Táto spoločnosť vlastní spoločnosť Vodafone, druhého najväčšieho mobilného operátora na Ukrajine.

Podľa podmienok predaja je kupujúci povinný zachovať hlavné činnosti spoločnosti, investovať najmenej 400 miliónov hrivien (9,7 milióna USD) a uhradiť nedoplatky a záväzky po splatnosti voči štátnemu rozpočtu, ktoré ku koncu marca predstavovali 609 miliónov hrivien (14,8 milióna USD), uvádza sa vo vyhlásení fondu.

Predaj musí ešte schváliť kabinet ministrov.

Privatizácia je súčasťou iniciatívy "veľkej privatizácie", ktorá bola nedávno v septembri obnovená ako spôsob, ako priniesť štátu viac príjmov. Privatizácia veľkého štátneho majetku v krajine sa od získania nezávislosti v roku 1991 rozbieha pomaly, najmä kvôli korupcii a zlému hospodáreniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Kyiv Independent, Mining.com, Foto: Mining.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies