Ukrajinská armáda bojuje s nízkou morálkou a dezerciou

NETKY.SK • 10 September 2024, 14:33 • 2 min
Ukrajinská armáda bojuje s nízkou morálkou a dezerciou

POKROVSK / SUMY / KYJEV - Dima nikdy neuhasí cigaretu, kým ju nevyfajčí až po filter, a riskuje, že si popáli prsty, aby vytiahol ešte jeden dym. Roky strávil na ukrajinskej frontovej línii. Vie, akú cenu má dobré fajčenie.

slovakia

left justify in out

Ako veliteľ práporu mal Dima na starosti približne 800 mužov, ktorí bojovali v najkrutejších a najkrvavejších bitkách vojny - naposledy pri Pokrovsku, strategickom východnom meste, ktoré je teraz na pokraji pádu do rúk Ruska. Ale keďže väčšina jeho vojakov bola mŕtva alebo ťažko zranená, Dima sa rozhodol, že už toho má dosť. Dal výpoveď a prijal ďalšiu prácu v armáde - v kancelárii v Kyjeve.

Keď stál pred kanceláriou, fajčil a pil sladkú kávu, povedal CNN, že sa už nemôže pozerať na to, ako jeho muži umierajú.

Dva a pol roka trvajúca ruská ofenzíva zdecimovala mnohé ukrajinské jednotky. Posily sú zriedkavé a niektorí vojaci sú vyčerpaní a demoralizovaní. Situácia je obzvlášť zlá v peších jednotkách pri Pokrovsku a inde na východnej frontovej línii, kde sa Ukrajina snaží zastaviť postupujúce Rusko.

Televízia CNN hovorila so šiestimi veliteľmi a dôstojníkmi, ktorí v oblasti bojujú alebo donedávna bojovali, prípadne dohliadali na jednotky. Všetci šiesti uviedli, že dezercia a neposlušnosť sa stávajú rozšíreným problémom, najmä medzi novoprijatými vojakmi.

Štyria zo šiestich vrátane Dimu požiadali o zmenu mena alebo o jeho utajenie vzhľadom na citlivosť témy a preto, že nie sú oprávnení hovoriť s médiami.

"Nie všetci mobilizovaní vojaci opúšťajú svoje pozície, ale väčšina z nich. Keď sem prídu noví chlapci, vidia, aké je to ťažké. Vidia veľa nepriateľských dronov, delostrelectva a mínometov," povedal pre CNN jeden z veliteľov jednotky, ktorá v súčasnosti bojuje v Pokrovsku. Aj on požiadal o zachovanie anonymity. "Raz idú na pozície, a ak prežijú, už sa nikdy nevrátia. Buď opustia svoje pozície, odmietnu ísť do boja, alebo sa snažia nájsť spôsob, ako odísť z armády," dodal.

Skupina ukrajinských vojakov odpočíva po ukončení dlhej misie v ruskej Kurskej oblasti.
Skupina ukrajinských vojakov odpočíva po ukončení dlhej misie v ruskej Kurskej oblasti.
Zdroj: CNN / Ivana Kottasova

Na rozdiel od tých, ktorí sa dobrovoľne prihlásili na začiatku vojny, mnohí z nových regrútov nemali na výber, či vstúpia do konfliktu. Boli povolaní po tom, ako na jar vstúpil do platnosti nový ukrajinský mobilizačný zákon, a legálne ho nemôžu opustiť, kým vláda nezavedie demobilizáciu, pokiaľ na to nedostanú špeciálne povolenie.

Problémy s disciplínou však zjavne začali oveľa skôr. Ukrajina prešla počas minulej zimy a jari mimoriadne ťažkým obdobím. Mesiace meškania pri dodávaní americkej vojenskej pomoci do krajiny viedli ku kritickému nedostatku munície a veľkému poklesu morálky.

Viacerí vojaci vtedy pre CNN uviedli, že sa často ocitli v dobrej pozícii, s dobrým výhľadom na blížiaceho sa nepriateľa a bez delostreleckej paľby. Niektorí hovorili o pocitoch viny, že nedokázali zabezpečiť primerané krytie pre svoje pešie jednotky. "Dni sú dlhé, žijú v zákope, sú v nepretržitej službe, a ak nemôžu strieľať, Rusi majú výhodu, počujú ich postupovať a vedia, že keby vystrelili, nestalo by sa to," povedal Andrij Horecký, ukrajinský vojenský dôstojník, ktorého jednotka teraz bojuje v Chasiv Jare, ďalšom horúcom mieste východnej frontovej línie.

Ukrajinskí delostrelci strieľajú z viacerých raketometov v Doneckej oblasti.
Ukrajinskí delostrelci strieľajú z viacerých raketometov v Doneckej oblasti.
Zdroj: AP / Ukrinform

Všetko sa zdá byť rovnaké

Ruský prezident Vladimir Putin dal jasne najavo, že jeho cieľom je získať kontrolu nad celými ukrajinskými regiónmi Doneck a Luhansk, a obsadenie Pokrovska, dôležitého vojenského a zásobovacieho uzla, by bolo významným krokom k dosiahnutiu tohto cieľa.

Leží na kľúčovej ceste, ktorá ho spája s ostatnými vojenskými mestami v oblasti, a na železnici, ktorá ho spája s Dneprom. Západne od mesta sa nachádza aj posledná veľká baňa na koksovateľné uhlie, ktorá je stále pod kontrolou Kyjeva a ktorá dodáva koks na výrobu ocele - nevyhnutný vojnový zdroj.

Ukrajinskí vojaci v oblasti vykresľujú situáciu pochmúrne. Kyjevské sily majú jasnú prevahu v zbrani, pričom niektorí velitelia odhadujú, že na jedného ukrajinského vojaka pripadá 10 ruských vojakov.

Ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského uviedli, že jedným z cieľov operácie bolo zabrániť ďalším útokom na severnú Ukrajinu a zároveň ukázať západným spojencom Kyjeva, že so správnou podporou sa ukrajinská armáda dokáže brániť a nakoniec vyhrať vojnu.

Táto operácia tiež výrazne povzbudila vyčerpaný národ. Ukrajina bola väčšinu minulého roka na chrbte, znášala neutíchajúce útoky, výpadky elektriny a zdrvujúce straty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Politico / AFP / Getty Images / Anatolii Stepanov
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies