PARÍŽ – Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva, ktoré si „vyžaduje naliehavú ochranu“. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.
Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku, iných postsovietskych republikách i v Poľsku. Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.
Když boršč, tak ukrajinský!
— UKR Embassy in CZE (@UKRinCZE) July 1, 2022
Kultura vaření 🇺🇦 boršče byla zařazena na seznam ohroženého kulturního dědictví UNESCO. https://t.co/UgU2gBwha8
„Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti,“ uvádza orgán OSN. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti „všetko podlieha ukrajinizácii“.
Ukrajinci vyhráli bitvu za boršč!
— Juli 😎 Ми з України. 😎 (@simply_juls) July 1, 2022
V seznamu UNESCO bude ukrajinský. 😁 pic.twitter.com/4JzrPHRDKQ
Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a zeleninou, je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).
Možno vás zaujme: Pri pobreží Čierneho mora zneškodnili mínu zo sovietskeho obdobia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies